ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

NASA landar på Mars i jakt på rester av liv

Kristoffer Rengfors · 23 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Phoenix som den kommer se ut om landningen går som den ska. 

Phoenix som den kommer se ut om landningen går som den ska. 


klar

Artikellänk är kopierad

Så här lugnt och stilla vill NASA att Phoenix ska stå på ytan.
Så här lugnt och stilla vill NASA att Phoenix ska stå på ytan.
Så här ser Phoenix ut i verkligheten. Vid landningen ligger landaren dock inpackad i ett skyddande hölje.
Så här ser Phoenix ut i verkligheten. Vid landningen ligger landaren dock inpackad i ett skyddande hölje.

Finns det annat liv i vårt solsystem? På söndag landar NASA på Mars med hopp om att åtminstone finna rester av något levande. Den fjärde augusti 2007 skickandes Phoenix-landaren ut i rymden med destination Mars. Eller rättare sagt Mars nordpol. Uppdraget är att hitta spår av liv och att studera det vatten som finns på planeten. På söndag den 25 maj är det dags för den inte helt enkla landningen på Mars yta. När landaren ger sig in i Mars atmosfär har den en hastighet på drygt 20 000 kilometer i timmen. NASA beskriver landningen som "Seven minutes of terror" – sju skräckfyllda minuter. Det är inte bara hastigheten som innebär problem för landaren. Vid inträdet i Mars atmosfär blir temperaturen så hög som 1 400 grader celsius. För att skydda Phoenix har den en speciell värmesköld byggd av en speciell typ av kork. Trots den extrema temperaturen håller därför själva landaren bara rumstemperatur innanför skölden, om allt går som det ska vill säga.Om Phoenix överlever temperaturen kommer nästa problem. Farten måste minskas drastiskt och efter att atmosfären gjort sitt skickas en fallskärm ut. Farkosten färdas nu i 1 450 kilometer i timmen. Den tidsram som fallskärmen kan öppnas på är bara cirka 15 sekunder, efter det är det kört. Dessutom är det bara att hoppas på att NASAs beräkningar stämmer, för annars riskerar fallskärmen att slitas i bitar. Går det som det ska sänks hastigheten från 1 450 km/h ner till drygt 400 km/h. Nu har farten sänkts med 99 procent från inträdet. Phoenix måste nu använda sin radar för att lista ut hur långt från marken den är. När det är en kilometer kvar måste nämligen fallskärmen överges. Härifrån är det fritt fall. För att få ner farten ytterligare är det nu bromsrakter som gäller. Viktigast för Phoenix är att lyckas hålla sig upprätt och stabil trots påverkan från vind och väder. Förhoppningsvis landar Phoenix lugnt och still på Mars nordpol och kan börja sitt uppdrag redan på söndag.

Nästa hinder att övervinna är avståndet hem till planeten Tellus. Att skicka hem data från Mars är inte riktigt lika enkelt som att skicka en radiosignal tvärs över jorden. När Phoenix direktsänder en signal tar det över tio minuter för den att nå jorden. De tio minuterna efter de sju skräckfyllda landningsminuterna blir därför en nervös väntan på livstecken för personalen på NASA.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro