ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nasa: Vi råkade spela över månlandningen

Tomas Lundin · 17 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Till vänster ser du en av de kopior som Nasa samlat in. Till höger ser du den remastrade versionen.

Till vänster ser du en av de kopior som Nasa samlat in. Till höger ser du den remastrade versionen. Foto: Scanpix / Nasa


klar

Artikellänk är kopierad

Det är det mest kända ögonblicket i tv-historien, men originalfilmen finns inte kvar. Nasa raderade månlandningen för att kunna återanvända bandet, sa en skamsen företrädare för rymdorganet på torsdagen."Ett litet steg för människan, ett jättekliv för mänskligheten". Orden och bilderna har präntat sig in i medvetandet hos varenda människa, men Nasa spelade över originalbanden på 70- och 80-talen när man hade brist på film.– Det är förvånande att Nasa inte hade vett att bevara 1900-talets kanske viktigaste historiska upptagning, säger Douglas Brinkley, historiker och författare på Rice-Universitetet till AP.Dick Nafzger, som var ansvarig för att banda sändningarna från månlandningen, säger att inspelningarna mest betraktades som databand. Hans jobb var att se till att inspelningen fungerade, inte att bevara historien, men tillägger att han såhär i efterhand önskar att banden sparats.Misstaget upptäcktes för tre år sedan när man skulle rota fram de gamla banden inför årets 40-årsjubileum av Apollo 11-uppdraget.Nasa fick i stället spåra upp fyra kopior, en av dem kommer från en kamera som filmade av en TV-monitor under landningen, en annan från Australien. Sedan har man låtit samma Hollywood-bolag som restaurerat "Casablanca" och "Indiana Jones"-filmerna restaurera dem, något som inte direkt lär tysta dem som menar att månlandningen var en Hollywood-produkt från första början.– Det här är helt klart det mest lågkvalitativa materialet vi jobbat med, säger Mike Inchalik, vd för Lowry, som restaurerat banden.Upptagningar från andra Apollo-uppdrag spelades in på andra typer av band och har inte bandats över, meddelar Nasa.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro