ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

NASA vill landa på asteroid med airbag

Metroteknik.se · 30 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En aribag-liknande konstruktion ska tillåta farkosten att landa på asteroiders klippiga ytor. 

En aribag-liknande konstruktion ska tillåta farkosten att landa på asteroiders klippiga ytor.  Foto: DigitalSpace


klar

Artikellänk är kopierad

En aribag-liknande konstruktion ska tillåta farkosten att landa på asteroiders klippiga ytor.
En aribag-liknande konstruktion ska tillåta farkosten att landa på asteroiders klippiga ytor.Foto: DigitalSpace

RYMDEN. NASA vill skicka astronauter till en asteroid. Det skulle kunna ske år 2020 när NASA planerar att skicka tillbaka astronauter till månen, skriver CNET.– Att skicka människor till en asteroid är ett logisk steg i riktning mot att placera en människa på Mars eftersom flygavståndet är liknande. Det är inte på vägen till Mars men det är ett sätta att utveckla teknologi för att resa längre ut i rymden, säger David Morrisson, forskare i asteroidbiologi på NASA, till CNET.Att landa på en asteroid är knappast enkelt. Gravitaionen på en asteroid är i princip noll. De flesta av de flygande rymdkropparn har dessutom en väldigt klippig yta. Vissa asteroider är dessutom inte större än några hundra meter tvärsöver, vilket gör landningen väldigt svår. Men nu har företaget DigitalSpace från Santa Cruz i Kalifornien utvecklat ett system som ska göra landningen möjlig. Designen kan liknas vid hur en båt lägger ankare. På ett liknande sätt ska rymdfarkosten kunna lägga till på Asteroiden. Genom en ring av luftkuddar ska landningsfarkosten känna av hur stabil markytan är. Sedan fästs "ankaret" som håller kvar rymdfakosten.– En asteroid är en helt annan miljö som kräver ett helt nytt sätt att landa, säger Bruce Damer, vd för DigitalSpace till CNET.Förutom möjligheten att resa längre ut i rymden är NASA intresserade av asteroider av det mindre roliga faktum att de jättelika stenarna har för vana att ramla ner på jorden. Forskarna på NASA vill kunna studera asteroiderna närmare för att bättre kunna beräkna deras banor.

1908 slog en asteroid ner i en skog i Sibiren. Energin vid nedslagen kan jämföras med en atombomb på 10 till 15 megaton, skriver CNET. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metroteknik.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro