ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nasa vill lyfta raketer med svenskt miljökrut

Ola Jacobsen · 2 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varje gång Nasa lyfter en rymdfärja till omloppsbana bildas 600 ton koncentrerad saltsyra i atmosfären. – Det är hiskliga mängder saltsyra som man säkert inte skulle acceptera i andra sammanhang, säger Niklas Wingborg, förste forskare på avdelning för försvars- och säkerhetssystem på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Med ADN-krut i tanken och hjälpraketerna skulle det inte bildas någon saltsyra alls. Bara vattenånga, koldioxid och kvävgas.

Just nu pågår ett Nasafinansierat forskningsprojekt hos FOI. Projektet är värt drygt en miljon kronor och löper under 1 år.– Rymdindustrin har lite dåligt samvete och Nasa intressade av att hitta alternativ. Vi ska ta reda på om det är möjligt över huvud taget. Förhoppningsvis kommer vi komma fram till att det ser ut som att det kan fungera men att det behövs ytterligare undersökningar, säger Niklas Wingborg.– Vi tycker att det är kul att ha fått det här projektet från Nasa. Det är ett kvitto på vad vi kan, tillägger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro