ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nasa: Vi har hittat 1 284 nya planeter

Martin Nygren · 11 Maj 2016
Uppdaterad 11 Maj 2016
Den amerikanska statens rymdorganisation Nasa har verifierat inte mindre än 1 284 nya planeter.

Den amerikanska statens rymdorganisation Nasa har verifierat inte mindre än 1 284 nya planeter. Foto: W. Stenzel/NASA


Nasas rymdteleskop Kepler fortsätter hitta nya planeter som skulle kunna vara beboeliga utanför vårt solsystem.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra sommaren hade Kepler, ett rymdteleskop som sköts upp den 7 mars 2009, identifierat 4 302 potentiella planeter. 1 284 av dessa har verifierats som planeter, med en procents felmarginal – och den 99-procentiga chansen är Nasa:s krav på att kalla en himlakropp för en planet. 1,327 objekt är mer troligt annat än planeter, medan de återstående 707 beskrivs som något alternativt astronomiskt fenomen.

►Läs mer: Nu blommar det i rymden

Av de nya planeterna är 550 av den storlek som skulle kunna innebära att de är stenplaneter liknande jorden. Av de är nio i en omloppsbana som gör att avståndet till respektive sol skulle kunna möjliggöra yttemperaturer som krävs för flytande vatten. I och med dessa nya nio finns det totalt 21 exoplaneter, alltså planeter utanför vårat solsystem, som innefattar dessa exklusiva förutsättningar.

"Detta ger oss hopp att någonstans där ute, runt en stjärna som liknar vår sol, kommer vi eventuellt att kunna upptäcka en annan jord", säger Ellen Stofan, chefsforskare vid Nasas högkvarter i Washington.

►Läs mer: Hur gör man med mensen i rymden?

Metoden som används beskrivs av Nasa:s rymdforskare Natalie Batalha som en nyckel för framtidens upptäcktsfärder genom galaxerna i ett pressmeddelande.

"Det här arbetet kommer att hjälpa Kepler nå sin fulla potential genom att ge en djupare förståelse om antalet stjärnor som omfattar potentiellt beboeliga planeter av jordens storlek – en siffra som vi behöver för att designa framtida uppdrag i jakten för beboeliga miljöer och levande världar", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Nygren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro