ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nasa: Vi kommer att hitta spår av utomjordiskt liv inom tio år

Niklas Svahn · 8 Apr 2015
Uppdaterad 8 Apr 2015
Nasa-forskare säger att mänskligheten inte är långt borta från att hitta utomjordiskt liv i vårt solsystem.

Nasa-forskare säger att mänskligheten inte är långt borta från att hitta utomjordiskt liv i vårt solsystem. Foto: TT / T.Pyle


Mänskligheten är på väg att få sig en första skymt av utomjordiskt liv. I alla fall om man ska tro ledande Nasa-forskaren Ellen Stofan. Vi kommer att hitta spår av liv inom tio år”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag tror att vi kommer att ha tydliga tecken på liv bortom jorden inom tio år, och jag tror att vi kommer att ha definitiva bevis inom 20 till 30 år.

Så sa ledande Nasa-forskaren Ellen Stofan under en paneldebatt som handlade om Nasa:s insatser för att hitta liv på andra planeter, skriver NBC News.

– Vi vet var vi ska leta. Vi hur vi ska leta, sa Ellen Stofan under eventet som också sändes live på nätet.

Hon la till att tekniken finns där och att Nasa är inte långt ifrån att kunna använda den.

Tidigare astronauten John Grusfeld delade Stofans optimism. Även han förutspådde att tecken på liv i universum, både i vårt solsystem och utanför, skulle hittas ”relativt snart”.

– Jag tror att vi är en generation bort i vårt solsystem, om det så är på en isig måne eller på Mars, och en generation bort på en planet runt en närliggande stjärna, sa John Grusfeld under tisdagens debatt.

Han nämner som exempel flytande vatten som skvalpar runt under isskalen på Jupiters månar Europa och Ganymedes.

►LÄS MER: Nu lämnar de jorde – i ett helt år

Amerikanska rymdorganisationen Nasas rymdsond Curiosity har hittat molekyler på Mars som innehåller kol och kväve, vilket är grundläggande beståndsdelar för att liv ska bildas.

Även Nasas Kepler-teleskop, som blickar ut i rymden, indikerar att nästan varje stjärna som går att se på himlen har planeter runt sig. Det har också visat sig att planeterna är fasta som Jorden och Mars, snarare än gaslika som Saturnus och Jupiter, har Kepler visat.

Dessa var några av punkterna som dök upp under gårdagens paneldebatt. Ett större utdrag finns publicerat på Space.com.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro