ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nasas nya attraktion – uppskjutsimulatorn

Jenny Sköld · 25 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En datorillustration av The Shuttle Launch Exprerience.

En datorillustration av The Shuttle Launch Exprerience. Foto: NASA


klar

Artikellänk är kopierad

Är du en av dem som är nyfiken på hur det kändes för Christer Fuglesang när han lämnade marken i rymdfarkosten Discovery STS-11 den 10 december 2006? Nu finns chansen i form av en rymdfärdssimulator som invigs i dag i NASA:s högkvarter i Kennedy Space Centre, skriver tidskriften Wired. En åkattraktion för de riktigt modiga.

Nasa har hämtat inspiration från nöjesfälten i konstruktionena av simulatorn, som bara kan beskrivas med superlativer. Den 134 112 kvadratkilometer stora interiören är utrustad med utrustning som skakar om passagerarna vid starten och ger dem sedan en hisnande färd som snabbt  accelererar till 28.164 kilometer i timmen. Eller - ger en känsla av att göra det. Luftkuddar i passagerarsätena lyfts och sänks för att simulera den kraftiga accelerationen samtidigt som kraftiga eldlågor flammar upp när farkosten separerar från de yttre bränslecisternerna. Allt kan följas på gigantiska högteknologiska skärmar inifrån "farkosten".

Motsvarande 418 miljoner svenska kronor har simulatorn kostat NASA att färdigställa. Men rymdfärdssilmulatorn är inte bara till för besökarnas höga nöjes skull utan kommer att användas i träningen av de astronauter som en förberedelse inför riktiga rymdfärder. Passagerarna i kabinen utsätts för en öronbedövande judstyrka när motorerna drar igång och får sedan höra kaptenens högljudda instruktioner.

För att få alla upplevelser så verkliga som möjligt har arkitekterna bakom simulatorn ägnat tre års tid åt att intervjua fler än ett dussin astronauter som varit med om riktiga uppskjut.

Simulatorn är den del av den utställning som planeras vid Kennedy Space Centers besöksavdelning under nästa decennium,

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro