ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nasas rymdbil fast i sandfälla på Mars

Kristoffer Rengfors · 13 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Spirit sitter fast på Mars.

Spirit sitter fast på Mars.


klar

Artikellänk är kopierad

Nasas Marssond Spirit Mars har kört fast i en sandfälla. Tills forskarna kommer på hur rymdfordonet ska komma loss är det stopp för vidare färder på den röda planeten.Marssonden MER-A, mer känd som Spirit sitter fast på Mars. Sonden, som kontrolleras från jorden, körde in i svår terräng runt den första maj och har nu helt fastnat i porös sand.– Sanden den sitter fast i är ungefär som mjöl, säger John Callas, projektledare för Spirit-projektet, till New Scientist. MER-A och systersonden MER-B (Kallad Opportunity) landade på planeten Mars redan år 2004 och skulle från en början bara fungera i cirka nio månader. Men de bägge rymdbilarna rullar fortfarande, och beräknades göra så under hela 2009, ända tills en sandfälla stoppade Spirit. Nu tror Nasa att det kommer ta många veckor innan sonden kan fortsätta köra, om den ens kommer loss. Spirit hade problem redan innan sandfällan dök upp. Det faktum att sonderna inte vara tänkta att överleva så länge som de gjort gör att slitaget börjar ta ut sin rätt. Spirit körs redan baklänges på fem hjul efter att det sjätte hjulet gick sönder under 2006. Forskarna på Nasa är nu i full färd med att försöka räkna ut hur den femhjuliga Marsbilen ska ta sig loss. En teori är ett delar av farkosten kört upp på en hårdare sten, samtidigt som sanden är för porös. Spirit får därför inget grepp och kommer inte loss. – Det kan handla om tålamod. Det uppstår lite rörelse när hjulen snurrar, så vi kan behöva köra den väldigt länge innan vi kommer loss, säger John Callas. Men allt är inte elände på den röda planeten. Tack vara starka vindar har sand blåst bort från Spirits solpaneler. Sonden är därför extra stark just nu. Men forskarna är kluvna inför om de ska använda den extra energin till att samla in mer forskningsdata medan de kan, eller försöka köra loss Spirit ur sin håla.

Den totala budgeten för Spirit och Opportunity var drygt 6,3 miljarder kronor, men eftersom projektet fortsatt längre än planerat har även kostnaderna stigit.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro