ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nästa hot: Svinfågelinfluensa

Jenny Sköld · 8 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svininfluensan, eller den nya H1N1-viruset som den mer korrekt kallas, är inte särskilt dödlig, men oerhört smittsam. Fågelinfluensan, som forskare varnat för i många år, smittar ännu inte mellan människor, men är extremt farlig för den som drabbas. Men vad händer om dessa två virus blandas?Det är en fråga som nu oroar virusforskare.Robert Webster, vars forskargrupp ligger låg bakom upptäckten av H1N1-viruset föregångare hos svin i North Carolina 1998, är orolig för vad ett nytt utbrott av fågelinfluensan nu kan innebära.– Min stora oro är att när H1N1-viruset sprids till fågelinfluensans epicentrum i Indonesien, Egypten och Kina, kan vi få verkliga problem, säger han till nyhetsbyrån AP.Resultatet skulle kunna bli en influensa med hög dödlighet och hög smittsamhet mellan människor - en pandemi.Forskarna är inte säkra på hur stor risken är, men har enligt AP noterat att den nya influensan har en särskild förmåga att plocka upp gener från andra virus och beblanda sig med dem. 

Enligt forskare som AP talat med kan det bli aktuellt att blanda de två virusen i ett högsäkerhetslabb i USA, för att se vad resultatet blir.Hittills har minst 2 300 personer i 24 länder insjuknat i den så kallade svininfluensan. Omkring 45 personer har avlidit i sjukdomen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro