ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nästa semestertrend: Utförsåkning på månen

Jenny Sköld · 19 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När astronauten Harrison H. Schmitt landade på månen med rymdfärjan Apollo 17 upptäckte han fördelarna med att ta sig fram genom att förvandla sina kängor till skidor.
När astronauten Harrison H. Schmitt landade på månen med rymdfärjan Apollo 17 upptäckte han fördelarna med att ta sig fram genom att förvandla sina kängor till skidor.

Skidorter på jordens yta kan få konkurrens från oväntat håll i framtiden. NASA-astronauten och geologen Harrison Schmitt proklamerar nu för fördelarna att ta sig fram med skidor på månen. Han förutspår också att Astronauter på den planerade månbasen kommer att ha skidsemester på månens yta. – Utförsåkning kommer att vara en del av deras förströelse. Jag tycker att det finns några riktigt bra backar, säger Harrisson Schmitt, som rekommenderade den så kallade Taurus-Littrowdalen som en potentiell framtida skidort, skriver tidningen Guardian Unlimited.Han testade själv skidtekniken som medlem av besättningen på Apollo 17 1972 och konstaterade att den är överlägsen det så kallade "kaninhoppet" som vi vant oss vid att se från tidigare månpromenader. Några skidor behövs dock inte. Det räcker med stavar och rätt teknik.– När du väl får in rytmen är det enkelt. På månen glider du inte på marken utan svävar ovanför ytan, säger Schmitt.På en inspelning från Apollo-expeditionen kan man höra Schmitt förklara sin teknik för en kollega: "Synd att jag inte har mina skidor!....Ooohoo, det är lite svårt att få till en bra höftrörelse!"Han menar att alla astronauter som ska följa med på nästa bemannade månfärd bör utbildas i skidåkning. Kanske kan det innebära att svenska astronauter, som ofta åkt skidor sedan barnsben, står sig bra i konkurrensen?

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro