ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nästa steg: Rökfritt på offentliga platser

Viktor Bendz · 15 Mar 2012
Uppdaterad 15 Mar 2012
Patrik Gustavsson, 28, Mathias Ehliar, 30, och Anders Fröjd, 29, Alvik, välkomnar alla förslaget. – Jag är bara för det. Jag är inte rökare själv och störs inte extremt mycket när andra röker. Fast det är trevligare om  de inte gör det, säger Patrik Gustavsson. 

Patrik Gustavsson, 28, Mathias Ehliar, 30, och Anders Fröjd, 29, Alvik, välkomnar alla förslaget. – Jag är bara för det. Jag är inte rökare själv och störs inte extremt mycket när andra röker. Fast det är trevligare om  de inte gör det, säger Patrik Gustavsson.  Foto: Henric Lindsten


Rökförbudet är på väg att utvidgas. Tåg- och bussperronger tillhör lågoddsarna. – Tanken är att få en lagom nivå där man naturligtvis inte förbjuder rökare, även om jag hoppas att många slutar, säger folkhälsominister Maria Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen har beställt en undersökning från Folkhälsoinstitutet för att ta reda på vilka platser flest ofrivilligt påtvingas passiv rökning. 2005 infördes rökförbud på alla restauranger, kaféer, barer och klubbar i Sverige. Nu är det alltså dags för nästa steg. 

I nuläget vill den ansvariga ministern inte uttala sig om vilka platser det rör sig om – med ett undantag.

– Ett område jag tycker det kan vara intressant att titta på är järnvägsstationer. Man kan titta på ett sådant område, men man får vara medveten om att Sverige ser olika ut, säger Maria Larsson, folkhälsominister (KD).

Men folkhälsoinstitutets utredning om rökning på offentliga platser är inte tillräckligt, enligt Astma- och allergiförbundet och Centerpartiets andre vice ordförande Anders W Jonsson vill förbjuda rökning – i det egna hemmet.

– Det här med balkongrökning är ett gissel. Det inkräktar verkligen på människors frihet att använda sin balkong, säger han till Svenska Dagbladet.

”Där barn rör sig är det onödigt”

Astma- och allergiförbundet jublar åt utredningen. Så gott som dagligen tar de emot mejl från människor som blir sjuka och har besvär efter passiv rökning.

– På offentliga platser och där barn rör sig är det onödigt att röka. Dessutom utanför entréer och när man står och väntar på en buss, säger Marie Louise Luther, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

 Deras förslag till rökfria zoner är perronger och buss- kurer, utanför entréer, på uteserveringar och på balkonger i bostadshus.

– Om man har en storrökande granne och folk blir sjuka intill borde man kunna ställa krav, säger Luther.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro