ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nästan hälften gör fel – nu ska reseavdraget granskas extra noga

Valerie Kaspersen · 30 Mar 2018
Uppdaterad 30 Mar 2018
För att få lov att göra avdrag på sin deklaration måste man spara två timmar varje dag jämfört med om man åker kollektivt.

För att få lov att göra avdrag på sin deklaration måste man spara två timmar varje dag jämfört med om man åker kollektivt. Foto: Shutterstock


Under 2017 begärde ungefär en miljon svenskar avdrag i sin deklaration för resor till och från jobbet. Men nästan hälften gjorde fel.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är inget att hymla med att det är ett väldigt utbrett fel, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till SVT.

Felet många gör är att de räknar in hämtning från skola, handling och att skjutsa barnen till olika aktiviteter när de begär avdraget. För att få lov att göra avdrag på sin deklaration måste man spara två timmar varje dag på att åka bil jämfört med om man åker kollektivt. – Men lagregeln täcker inte för livspusslet. Den är avsedd för de med långa avstånd till jobbet, inte för dem som bor i tätort.

För att komma tillrätta med problemet har Skatteverket i år en ny tjänst där du kan fylla i dina personliga uppgifter, sedan får då hjälp med att räkna ut om du har rätt till reseavdrag.– Det har nästan blivit en social norm när så många yrkar reseavdrag varje år. Kontrollerna är viktiga mot de som medvetet fuskar, och de som inte fuskar vill vi guida att göra rätt, säger Johan Schauman till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro