ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Natashja Psomas Blomberg: Kvinnor dödas och våldtas – säg inte "grattis" på kvinnodagen

Metro · 8 Mar 2015
Uppdaterad 8 Mar 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Den 8 mars varje år delas det ut blommor och tårtor till kvinnor. Men kvinnodagen handlar inte om att fira att kvinnor är så bra, utan om att uppmärksamma att kvinnor 2015 fortfarande är i underläge. Så länge kvinnor mördas, våldtas och fängslas just för att de är kvinnor så vill jag inte ha något grattis på kvinnodagen, skriver bloggaren Natashja Psomas Blomberg.

Feminismen har gått för långt, menar väldigt många. Samtidigt så frikänns våldtäktsmän på löpande band i Sverige 2014 medan kvinnor får bära skulden för det som drabbar dem. Bär inte korta kjolar, gå inte hem med okända killar och skyll dig själv om du blir våldtagen men fan ta dig om du påstår att alla män är potentiella våldtäktsmän.

Jämställdhet är mer kontroversiellt än kvinnohat. Feminister är mer föraktade än våldet de motarbetar och män blir ofta mer upprörda över att bli hopgrupperade än över att kvinnor våldtas och mördas. För när man diskuterar mäns våld så påpekas det ofta att ”alla män är inte så” eller ”tänk på oss män som inte våldtar”. Aldrig någonsin har jag stött på en man som lägger sin prestige åt sidan och ba: ”shit, det är illa – vad kan jag göra åt det här?”. Män sitter på mycket makt och det är skamligt när de använder den till att hävda sin kränkthet istället för att motarbeta de ojämställda strukturer vi lever i samt lyfta de kvinnor som utsätts.

Men ”grattis på kvinnodagen!” ropas det ändå och så får man kanske en blomma eller en tårta och så är det någon som gnäller sedvanligt på att de stackars männen inte har en egen dag. Och sen går det ett år till utan att någonting överhuvudtaget förändras eller förbättras för vare sig kvinnor i Sverige eller kvinnor på andra platser i världen.

Själva dagen har sitt ursprung i kvinnokampen och började med kvinnorna som demonstrerade för sin rätt att delta i samhället på samma villkor som männen. Det är alltså inte fråga om någon slags extra uppmärksamhet för att kvinnor är kvinnor och för att vi är så himla bra, utan för att kvinnor får utstå en hel del orättvisor just för att de är kvinnor.

Det handlar helt om solidaritet. För att kvinnor fortfarande 2015 är i underläge. För att kvinnor endast äger 1 procent av världens tillgångar, har lägre löner än män samtidigt som de i genomsnitt gör 70 procent av det obetalda arbetet i hemmet. Kvinnor har mindre ekonomisk säkerhet, mindre politisk makt och högre sociala krav på sig än männen.

Det handlar om att belysa det orimliga och utbredda kvinnohat som fortfarande genomsyrar inte bara andra delar av världen, utan även vårt eget samhälle. Kvinnohat manifesterar sig i kulturen, i sångtexter, filmer och reklam där kvinnan aldrig ses som egen utan alltid ett objekt till för att tillfredsställa andra. VARJE DAG. Kvinnohat manifesterar sig i flickor på sju år som vill banta för att de är tjocka, i kvinnor som får ätstörningar och pojkar som slår för att ”de är kära”. VARJE DAG. Kvinnohat manifesterar sig i mäns våld mot kvinnor, i mer utsatthet och inskränkta rättigheter. VARJE DAG.

Kvinnohat är ett strukturellt samhällsproblem som kostar staten miljoner. VARJE DAG.

Kvinnor är alltid villebråd, alltid utsatta och kan aldrig känna sig säkra eller fredade. Överallt i världen mördas, våldtas, könsstympas, torteras, fängslas kvinnor just för att de är kvinnor. Nästan hälften av alla vuxna kvinnor har blivit utsatta för våld av sina partners, var fjärde kvinna har utsatts för sexuella övergrepp och i de flesta väpnade konflikter förekommer systematiska våldtäkter mot kvinnor.

Jag vill inte ha något ”grattis”, för kvinnodagen är inget att fira. Att vara kvinna är inget att fira. Inte just nu.

Natashja Psomas Blomberg

Driver Sveriges största feministblogg under pseudonymen Lady Dahmer

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro