ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nätbedrägerierna har tiodubblats

Fredrik Beckman och Johan Mårtensson · 7 Okt 2011
Uppdaterad 7 Okt 2011
Lars-Erik Ekström lurades att sätta in pengar för hyra på en obefintlig Sälenstuga.

Lars-Erik Ekström lurades att sätta in pengar för hyra på en obefintlig Sälenstuga.


40 svenskar om dagen blir lurade. I går åtalades misstänkt storsvindlare. Har lurat över 100 personer på Blocket.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan 2006 har anmälningarna från folk som lurats på internet nästan tiodubblats, och polisen är för det mesta steget efter. Men i går åtalades en misstänkt storsvindlare för att ha lurat över 100 personer på Blocket på sammanlagt 1,5 miljoner kronor. Trettiofemåringen, som är från Göteborg, ska ha lurat folk på allt från att sätta in pengar i andelsstugor till att sätta in pengar för grävmaskiner. Offren, som bor över hela Sverige, har lurats att sätta in allt från 2 500 kronor till så mycket som 140 000 kronor på mannens konto. En av dem som lurats av storbedragaren är Lars-Erik Ekström från Kävlinge. Han tyckte att hyran på Sälenstugan som han hittade på Blocket var ovanligt billig, men uthyraren förklarade att han själv skulle bo i halva huset. Den fanns dock en större nackdel: stugan fanns inte. – Efter att ha satt in pengarna på hans konto började jag förstå att jag hade blivit lurad, och dumstruten växte sig längre och längre, säger Lars-Erik. I dag förstår han inte hur han kunde falla offer för den 35-årige storbedragaren. 4 000 kronor förde han över innan han upptäckte bluffen.

SÅ HANDLAR DU TRYGGT PÅ NÄTET

Betala inte i förskott     Betala aldrig i förskott och skicka aldrig varan innan du fått betalt. Använd Internetgiro eller andra rekommenderade säkra betalningssätt. Använd internetgiro     Lämna aldrig ut ditt bankkonto när du säljer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och kan bli återbetalningsskyldig. Använd även här internetgirot.Originalkvitto     Begär originalkvitto och skriv köpekontrakt.     Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad. Källa: Blocket

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman och Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro