ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nätbedrägerierna ökar kraftigt

Frida Sundkvist · 11 Jul 2013
Uppdaterad 11 Jul 2013

Innan du vet ordet av är din identitet kapad och ditt konto länsat. Organiserad brottslighet tros ligga bakom.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Bedrägerierna på nätet ökar kraftigt. Bara i år har anmälningarna ökar med mer än en tredjedel, rapporterar Dagens Nyheter. Varje dag får polisen 69 nya anmälningar. 

– Man har utvecklat tekniken. Sedan blir man mer sofistikerad med att dölja källan och penningströmmen. Men grunderna är samma, där man lurar folk med goda erbjudanden om snabb affär och bra pris, säger Anders Ahlqvist, kommissarie på IT-brottssektionen vid Rikskriminalpolisen, till DN. 

Från januari till maj i år fick polisen in 10 355 anmälningar som rör internetbedrägeri, visar DN:s sammanställning av Brå:s siffror. Det motsvarar en ökning med 37 procent, jämfört med 2011. 

Många av anmälningarna rör så kallad "social engineering", som innebär att du luras att lämna ifrån dig person- eller kontouppgifter i tron att det är till ett företag eller kanske en vän i nöd. Därefter försöker gärningsmannen länsa till konto eller stjäla din identitet. 

Kommissarie Anders Ahlqvists tror att den organiserade brottsligheten är anledningen till att nätbedrägerierna ökar så kraftigt i år. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro