ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nätet har tagit över makten över musiken

Nanok Bie · 27 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Wilco, Sandi Thom, Lilly Allen, Tila Tequila och OK Go är några av de största genombrotten.

Wilco, Sandi Thom, Lilly Allen, Tila Tequila och OK Go är några av de största genombrotten.


Metro har listat de största nätgenombrotten

klar

Artikellänk är kopierad

SUCCÉ. Internet har slagit många gamla regler kring hur musikbranschen fungerar sönder och samman. I dag är det i det närmaste ovanligt med nya artister som inte först slår igenom på nätet innan de får ett traditionellt skivkontrakt och säljer fysiska plattor.

Utvecklingen har gått snabbt, det är främst de senaste årens megasajter, som Myspace och Youtube, som skapat denna effekt. Det är numera lätt att lägga upp en ny låt eller video online och skicka runt länken. Är musiken bra eller uppseendeväckande nog, sprids länken vidare.

Skivbolagens talangscouter behöver i allt mindre utsträckning själva lyssna på demoskivor. Har artisten en skara fans på nätet, är det i stället en bättre indikation på deras möjligheter att sälja skivor. Metro listar här musikvärldens tio mest fascinerande genombrott på nätet.

Talangscouternas arbete har förändrats

NYORDNING Arbetet har förändrats för skivbolagens A & R, det vill säga talangjägare, sedan Myspace och liknande sajter dök upp. Lasse Tengroth, A & R på Playground, upplever att han fått mer att göra eftersom det utöver demoskivorna tillkommit mejltrafik. – Men det är enklare att få en uppfattning på Myspace. Man ser hur många som lyssnat och kan dra slutsatser om fanskaror. Det är jättebra.

Daniel Breitholtz är mest känd från TV 4:s ”Idol” men har en bakgrund som A & R. Numera finns han på Allears.se, en växande demosajt. Där är det medmusikanter och besökare som delar ut konstruktiv kritik, ibland med hjälp av proffsgästtyckare. En av gästtyckarna var jazz-pianisten Peter Nordahl. – Jag lade upp Disa Treutiger, en 22-årig jazzsångerska. Han blev alldeles till sig, och en vecka senare var hon kontrakterad av hans bolag, säger Daniel Breitholtz. – Det är en vacker historia.

klar

Artikellänk är kopierad

Nanok Bie
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro