ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Nätet ska vara fritt"

Per-Ola Mjömark · 5 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för IT- och Telekomföretagen inom Almega.

Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för IT- och Telekomföretagen inom Almega.


klar

Artikellänk är kopierad

Som förbundsdirektör för IT- och Telekomföretagen representerar Anne-Marie Fransson ett tusental medlemsföretag som tillsammans har 93 000 medarbetare. Nyligen skrev hon, tillsammans med ett antal medlemföretag,  ett debattinlägg i Svenska Dagbladet om farorna med att tvinga nätoperatörer ta juridiskt ansvar för sin trafik.  – Syftet med den debattartikeln var att lyfta debatten om operatörernas roll och nätets framtid. Internet får allt större betydelse inom alla sektorer. Den får även allt större betydelse för våra sociala liv.

Vilka effekter skulle det kunna få om man tvingar operatörer ta det juridiska ansvaret för vilken trafik som är tillåten?– Det skulle på sikt kunna innebära att en operatör måste godkänna de sajter du vill komma åt när du är ute på nätet. Eller att jag kanske måste ha godkännande av en operatör för att få ut min sajt på nätet.

Kan det påverka IT- och telekombranschen? – Vi ser med oro att operatörerna tvingas "godkänna" trafik och sajter. Det är ingen bra utveckling. På sikt kan det hämma affärsutvecklingen och innovationskraften i nätet och vara en broms för tillväxten i samhället. Jag tycker det är viktigt att värna om tillgängligheten för alla. Det ska vara ett fritt nät.

Är det viktigt för ekonomin?–Vill man att Sverige även fortsättningsvis skall vara ett konkurrenskraftigt land måste vi ha en aktiv och innovativ IT-industri. Vi vill att fler söker till tekniska utbildningar. Har vi inga ungdomar som vill jobba i branschen, då är vi illa ute. Det är dessutom en otroligt spännande bransch att jobba i.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Ola Mjömark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro