ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nätforum en svart marknad för svenska surrogatmödrar

Åsa Larsson · 12 Nov 2014
Uppdaterad 24 Nov 2014
På fourm som Familjeliv och särskilda forum för surrogatfrågor eftersökes svenska surrogatmödrar. Bilden är ett montage.

På fourm som Familjeliv och särskilda forum för surrogatfrågor eftersökes svenska surrogatmödrar. Bilden är ett montage. Foto: Alamy


klar

Artikellänk är kopierad

På fourm som Familjeliv och särskilda forum för surrogatfrågor eftersökes svenska surrogatmödrar.
På fourm som Familjeliv och särskilda forum för surrogatfrågor eftersökes svenska surrogatmödrar.Foto: Skärmdump
På fourm som Familjeliv och särskilda forum för surrogatfrågor eftersökes svenska surrogatmödrar.
På fourm som Familjeliv och särskilda forum för surrogatfrågor eftersökes svenska surrogatmödrar.Foto: Skärmdump
På fourm som Familjeliv och särskilda forum för surrogatfrågor eftersökes svenska surrogatmödrar.
På fourm som Familjeliv och särskilda forum för surrogatfrågor eftersökes svenska surrogatmödrar.Foto: Skärmdump
Fredrik Eng  är ordförande i Föreningen för surrogatmödraskap, en ideell intresseförening som verkar för införandet av ett reglerat surrogatmödraprogram i Sverige.
Fredrik Eng  är ordförande i Föreningen för surrogatmödraskap, en ideell intresseförening som verkar för införandet av ett reglerat surrogatmödraprogram i Sverige.Foto: Foto: Caroline Curman-Björkdahl

Surrogatmödraskap är inte tillåtet i Sverige men förekommer ändå i det fördolda. På nätforum söker barnlösa par hjälp av kvinnor som kan tänka sig att låna ut sin livmoder – trots att riskerna är stora för båda parter.

I forum på svenska webbsidor söker förhoppningsfulla par, både hetro- och homosexuella, efter hjälp och det finns även en hel del annonser från kvinnor som vill ställa upp som som surrogatmödrar.

Så här kan det låta:

"Jag är 34 år och gift med en man som stöttar mig till 110%. Vi har tre barn och vår familj är komplett, däremot så ger vi gärna att någon annan möjligheten att uppleva den lycka som vi upplever med våra barn."

Ett killpar skriver:

"Vår längtan att bli föräldrar har blivit väldigt stor, och vi hoppas på att kunna hitta en tillförlitlig och vettig tjej som vill ställa upp som surrogat och hjälpa oss skaffa den familj som vi så starkt längtar efter! Kanske har du redan fått de barn som du själv vill ha, men vill gärna ställa upp och hjälpa någon som inte annars kan få egna barn?"

Fler av de som erbjuder sig att ställa upp som surrogatmamma får många svar:

"Jag och min make läste ditt mail och blev helt varma i våra hjärtan. Här har du ännu ett par som har en barnlängtan som är så stark att det gör ont."

► Läs mer: Deras barn hamnar i kläm – Sverige laglöst land för surrogatbarn

På forumen kan man även läsa om besvikelse, när arrangemangen inte fungerat. Det vanligaste är då att endera parten backar ur redan i förhandlingsstadiet, men de inblandade riskerar också att den andra backar ur när man kommit en bit, med ett barn på väg. De flesta är väldigt noga med att dra upp kontrakt.

Problemet är bara att de kontrakt och uppgörelser paren kommer överens om inte är juridiskt bindande. 

– Det är ansvarsfullt att tänka igenom och komma överens om hur man ska ha det, men det skulle inte hålla i rätten, säger Fredrik Eng.

Han är ordförande i Föreningen för surrogatmödraskap, en ideell intresseförening som verkar för införandet av ett reglerat surrogatmödraprogram i Sverige.

Hur tycker du att surrogatmödraskap fungerar i Sverige?

– Oreglerat och ingenting som vi rekommenderar alls.

Hur vanligt är det med surrogatmödraskap i Sverige?

– Det är väldig ovanligt. Jag vet om en handfull och då har det kanske varit en syster som gör IVF i utlandet och sedan ser man till att vårdnaden hamnar hos paret genom adoption, säger Fredrik Eng.

Han berättar att det händer att han får samtal från kvinnor som vill bli surrogatmödrar.

– De frågar: vart inom sjukvården ska jag vända mig? Då får jag säga att, nej, det finns ingenting. ”Va, vad är det du säger? Men jag vill ju hjälpa någon.” Nej, tyvärr, det finns inget sätt att reglera det och jag kan inte rekommendera det.

Frågorna som kan avgöra om surrogatmödraskap blir lagligt

I Finland där surrogatmödraskap var tillåtet fram till 2007 visade en studie att de kvinnor som ställde upp som surrogatmammor vanligen var närstående till det barnlösa paret, en syster eller nära vän. Några av de omkring 20 paren som genomgick proceduren var svenska.

Den ansvariga läkaren Viveca Söderström-Anttila har publicerat en studie där det konstaterades att surrogatmödraskapen fungerat bra, men som underströk noga vikten av intensiv rådgivning.

I Sverige får man ingen IVF-behandling eller hjälp med till exempel stödsamtal.

Just nu pågår en statlig utredning om bland annat surrogatmödraskap i Sverige och hur man ska hantera de barn som kommer till genom surrogatmammor i utlandet.

Utredarna är noga med att påpeka att man ska analysera förutsättningarna och att det som gäller i så fall är ett altruistiskt surrogatmödraskap, det vill säga utan vinning för surrogatmamman.

– Detta är inte en enkel ja- eller nej-fråga, olika förutsättningar måste preciseras, och givet vissa förutsättningar kan altruistiskt surrogatmoderskap vara etiskt godtagbart, men inte under andra förutsättningar, säger Göran Hermerén, professor emeritus i medicinsk etik och medlem i Statens medicinsk-etiska råd.

Bland de många kniviga frågor som utredarna har på sitt bord är: vad händer om de tilltänkta föräldrarna separerar under graviditeten? Ska det krävas nån slags särskild lämplighetsprövning från dessa föräldrar? Ska de kunna ställa krav på surrogatmammans livsstil under graviditeten?

Svaren får vi kanske i december 2015, då utredningen ska vara klar.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro