ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nätforum skapar vår tids värsta neuroser

metro · 19 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Kjell Häglund – Redaktionschef och pryldebattör

klar

Artikellänk är kopierad

Förr hängde jag alltid på låset med systemuppdateringarna. Numera fördröjer jag dem alltid i veckor, tvekar och oroar mig så jag får ont i magen.

Som nu, när Apple släppt OSX 10.6.5 och jag bara surfar runt i ängslighet på forumen efter folk med problem. Den här gången började magknipet med att någon på ett mac-forum inte fick sin Windows-server att connecta efter 10.6.5-uppdateringen – och att någon annan, på ett Drobo-forum, samtidigt noterade att han ibland tappade kontakten med sin Drobo FS i 10.6.5.

Och nu vågar jag inte lämna 10.6.4. Trots att endast två spridda röster (en i Sverige och en i USA…) egentligen är tecken på att jag INTE har något att oroa mig för.

Grunden till just den här modlösheten ligger i att jag köpte en Drobo FS i höstas, som alla i familjen kommer åt och där jag både gör back-uper och förvarar mediafiler.

Det har funkat perfekt – men i det internationella Drobo-forumet kryllar det av folk som fått de mest aparta problem sedan FS-modellen släpptes i våras (folk med problem flockas ju på forum).

Så trots att min Drobo fungerar som en dröm vet jag numera allt om dess svagheter – som jag ägnar all min Drobo-tid åt att undvika… Har någon haft minsta problem med ett tredjepartsprogram så undviker jag tredjepartsprogram överhuvudtaget. Tar inga risker. Min Drobo får bara kammas medhårs, med luskam.

Egentligen har hela min set-up hemma alltid bara rullat på som en väloljad evighetsmaskin. Jag har bytt en komponent här och dragit om kablar där, försiktigt och friktionsfritt. Ungefär som en aristokratisk filmpsykopat som ömt ansar och knoppar i sitt läskigt perfekta växthus.

Skillnaden är alltså att jag, i motsats till psykopaten, lider av svår ångest över att allt plötsligt bara ska förmultna.

Nätforumen är en tekniknörds moment 22. Can’t live with them, can’t live without them. Utan forumen hade jag överhuvudtaget aldrig fått ihop min maskinpark. Men utan forumen hade jag också sluppit våndorna.

Min nästa överhängande ångestrisk är bredbandet. Jag kommer inte att kunna få ut mer av mitt adsl än 13mbit/s, även om jag betalar för maxhastighet, eftersom telefontrådarna är dåliga och aldrig lär bli bytta – men vågar jag switcha till, säg, 4G framöver?

Dumpa routern och alla finjusterade specialinställningar och börja från början, inklusive nya nattvak på nya nätforum?

Allt funkar ju perfekt nu! Det ger mig en klump i halsen.+ Bästa teknikforumet på nätet för mig: 99.se. Proffsigt, patinerat och precis lagom stort.– Data Robotics stängde sitt öppna Drobo-forum och började kräva serienummer för reggning – så att inga nyfikna skulle komma in (och avskräckas från köp).

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro