ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nätfrågan: Vilket är nätets vanligaste anagram?

Jack Werner · 29 Jan 2014
Uppdaterad 29 Jan 2014
Nätfrågan: Vilket är nätets vanligaste anagram?

Nätfrågan: Vilket är nätets vanligaste anagram?


I veckans nätfråga söker signaturen Kreuger nätets vanligaste anagram. Har du också en fråga om internet du vill ha svar på? Skicka den till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Vilket är nätets vanligaste anagram?Anagram har ju blivit en vanlig underhållningsform på nätet på sistone, men vilket är det ord som oftast brukar ”anagrammas”? Kreuger

Ja, visst känns det som att anagrammen är på frammarsch (eller farms charm) på nätet, även om den utvecklingen kan tänkas ligga delvis i betraktarens ögon. Klart står i alla fall att knappt någon snackis eller nyhetshändelse kan dyka upp utan att en klipsk näthumorist gör ett anagram av den. Kring 2010 lanserade journalisten Agnes Arpi anagramversionen DJ Runkblöjan av Jan Björklund, och i november 2009 framlade bloggaren och skribenten Sara Ödmark sin egen variant av Melodifestivalen, nämligen ”Femtio leds inavel”.

En fingervisning om vilket anagram som är vanligast fås av Kai Risku på företaget Oy Arrak Software, som på sin hemsida erbjuder den anagramtjänst som Google presenterar längst upp vid en sökning på ”anagram”. Han säger att de flesta ord besökarna anagrammar faller i någon av följande tre kategorier:

1. Ens eget namn, samt vänners eller kändisars namn.

2. Aktualiteter (namn på högtider, evenemang eller sådant som nämnts i nyheter).

3. Till synes rappakalja, troligen från "anagramtävlingar" som folk försöker lösa med hjälp av deras tjänst.

December månads 20-i-topp-lista över ord som matats in på sajten toppas enligt Kai Risku av namnet ”Dag Hartelius” (ny generaldirektör på FRA, och ämnet för en konspiratorisk Flashbacktråd startad i december där användarna gör anagram på hans namn), några ord från en tävling som Norrköpings Tidningar arrangerade samt den självförklarande ”god jul”. Listans populäraste ord att anagramma har dock inte skrivits in fler än 112 gånger.

– Total har det under samma period kommit 38703 olika input, så att topplistan ändå har så få av samma input avslöjar att det inte riktigt finns några klara favoriter, säger Kai Risku. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro