ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nätfrågan: "Måste jag stå för mina pinsamma Google-resultat?"

Jack Werner · 25 Jun 2014
Uppdaterad 25 Jun 2014

I veckans nätfråga undrar Anton hur han ska hantera de gamla synder som dyker upp i hans Google-resultat. Har du också en fråga om internet du vill ha svar på? Skicka den till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Hej Jack. När jag var yngre var jag under några år aktiv i en politisk förening. Jag var ansiktet utåt och syntes under några år ibland i media. Nu, ett antal år senare har jag lämnat föreningen för andra engagemang. 

Problemet är att när man googlar mitt namn kommer träffarna nästan enbart från tiden i min gamla förening. Det är irriterande, eftersom jag i efterhand tycker att föreningen är väldigt barnslig. Jag hade också ett oerhört lillgammalt sätt på den tiden, vilket får mig att rodna av skam över gamla debattartiklar och radioprogram. Mina vänner retar mig för det, och nya personer jag träffar brukar ta upp lite försynt att de googlat mig och frågar ”tycker du fortfarande sådär?"

Hur gör jag för att förändra mitt första intryck på nätet? Måste jag figurera i media igen för att överträffa de tidigare träffarna? Är man verkligen tvungen att stå för allt man sagt och gjort? Anton

––––––––––––––––––––––

Käre Anton, det privilegium du ordlöst söker efter har på sistone fått ett namn: ”Right to be forgotten”. Det är ett koncept som fötts ur Googles framväxt, och som opponerar sig mot att allt man någonsin knutit sitt namn till på nätet ska finnas kvar för evigt. ”Right to be forgotten” skördade en seger i maj, då en spansk medborgare i EU-domstolen vann rätten att få sina Google-resultat städade på oönskade resultat.

För den som saknar tid och pengar att driva en process i domstol finns det dock ett enklare sätt att ordna till sina Google-resultat, nämligen att bli haj på sökmotoroptimering. Det innebär i korthet att ordna så ens egna sidor överträffar andras i sökmotorers resultatsranking, och genom en googling kommer du få veta allt och lite till om vad och kanske vem som kan hjälpa dig med det.

Men värt att tänka på är att det är såhär vår tid ser ut. Du är inte ensam om att ha Googleträffar du helst skulle slippa, långt ifrån. Tids nog lär det därför normaliseras att, på samma sätt som du inte är perfekt som människa, inte ha ett helt perfekt sökresultat. Rätt sympatiskt, inte sant?

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro