ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nätgurun: USA har mycket att lära av Sverige

Katarina Matsson · 6 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

INTERNET. 1989 skickade han sin första e-post. Men det var först 1993 som internet-gurun Jeffrey Cole förstod hur viktigt nätet skulle bli för världen. En av hans vänner som jobbade för den nytillträdda Clintonadministrationen fick jaga presidentens katt Socks över hela Vita huset – eftersom folktrycket på att få höra katten mjaua på webbsidan blev så stort. – Då insåg jag att internet inte bara var för forskare, utan för alla.

Vad är den största föränd­ring internet fört med sig?– Möjligheten till inflytande, tror jag. Vi kan se saker som staten inte vill att vi ska, vi kan vinna makt över journalister, försäljare, läkare och politiker.

I ett internationellt perspektiv, vad kännetecknar Sverige?– Sverige ligger före USA på de flesta områden, framför allt när det gäller mobilt. Vi är ett u-land när det gäller mobil kommunikation. Sverige är nu bland de bästa i världen när det gäller bredband, både när det gäller hastighet och genomslag. Vi har mycket att lära av Sverige.

Du har arbetat för både Bill Clinton och president George W Bush. Vad skiljer dem åt?– President Clinton träffade jag personligen, men jag har aldrig träffat president Bush, utan har genomgångar med hans personal. President Bush – jag är inte något stort fan – träffar inte många utifrån. President Clinton tyckte om att träffa alla.

Du ska till Kina snart. Kommer de att kunna ha kvar censuren?– Den fras jag använder när jag talar om Kina är två steg fram, ett steg bak. De flesta välutbildade kineser vet hur de kommer runt censuren.

Nu ser vi den första generationen som växer upp med internet, vad är speciellt med den?– Vissa kallar dem för ”digitala urinvånare”. Saker vi tror att de kommer att ta med sig hela livet är möjligheten till inflytande, att inte bära klocka, lusten att flytta medier. Jag tror att de flesta förändringar kommer att hålla i sig.

Vad väntar i framtiden?– Jag gillar inte att förutsäga framtiden, men fler och fler kommer att vara uppkopplade. Möjligheten till inflytande kommer att öka och uppkopplingstätheten öka till 98–99 procent i Sverige och USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro