ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Näthat utreds efter 13-årings död

Tobias Andersson Åkerblom · 11 Mar 2013
Uppdaterad 17 Jan 2017
Blommor har lagts vid spåret där den 13-åriga flickan tog sitt liv.

Blommor har lagts vid spåret där den 13-åriga flickan tog sitt liv. Foto: SVT Tvärsnytt


En 13-åriga flicka från Kumla pressades att ta sitt liv av näthat i fredags, tror polisen. Minst en person misstänks för sexuella trakasserier. Rikskriminalens it-enhet har redan kopplats in.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i fredags som flickan omkom i en tågolycka, rapporterar SVT Tvärsnytt. Polisen misstänker att hon tog sitt liv. Samtidigt utreder polisen om någon har lagt ut kränkande bilder och filmer på henne på nätet, och att det resulterade i att flickan tog sitt liv.

– Att hon tog sitt liv det är uppenbart, men det är inte bara självmord utan det fanns en anledning till det som vi inte visste i fredags, säger Mats Nylén, presstalesman för polisen i Örebro.

Polisen misstänkte kort tid efter flickans självmord att näthat kunde ligga bakom.

– På lördag förmiddag började vi arbeta utifrån tesen att den här flickan var utsatt för hot och trakasserier på internet och att det var anledningen till att hon hade känt sig så pressad att hon tog livet av sig.

Tror ni att bilderna eller filmerna fortfarande finns kvar på nätet?– Det är ju ett av problemen, att om det finns bilder eller videofilmer på den här flickan så finns det en stor risk att det finns kvar och aldrig går att ta bort.

Polisens förundersökning handlar nu om sexuellt ofredande, olaga hot och olaga tvång. Men andra brott kan också vara aktuella, enligt Mats Nyhlén.

Polisen i Örebro har kopplat in rikskriminalens it-grupp som utreder brott på nätet.

– De är ju särskilt duktiga på datorer och internet, säger Mats Nyhlén.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro