ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Näthataren hotade Irena med kniv i feministfitta” – frias av hovrätten

Aron Andersson · 2 Okt 2015
Uppdaterad 17 Jan 2017

Foto: Cornelia Nordström / Expressen / TT / Montage


En 27-årig man skrev hotfullt om feminister i ett kommentarsfält. Han fälldes i tingsrätten men frias nu av hovrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jämställdhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv”, skrev bland annat mannen i ett kommentarsfält på Nyheter24:s debattsida.

”Det bästa man kan göra för jämställdheten i Sverige är att gå ut med ett basebollträ och slå ihjäl sexistiska feministkräk”, fortsatte kommentaren enligt Dagens juridik. Dessutom skrev 27-åringen:

”Det är sexistiska feministidioter som MÄ som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister”.

►LÄS MER: Ny lag: Härkriminaliserar de näthat

I tingsrätten dömdes 27-åringen för ofredande, men nu har alltså Svea hovrätt rivit upp domen. De friar mannen helt och skriver att hans gärning inte kan klassas som ett ”sådant hänsynslöst beteende som krävs för ansvar för ofredande”, enligt Dagens juridik.

Irena Pozar, numera medarbetare på Expressen, skrev den krönika om feminism som 27-åringen kommenterade. Hon är inte förvånad, men ändå besviken, över hovrättens dom.

– Det är inte jättekul så klart. Jag visste att det kunde gå åt båda håll när jag fick veta att han hade överklagat, säger hon till Metro.

– Det som är mest tråkigt är att alla vi som jobbar med sådant här vet att det inte finns något skydd mot näthat. Nu blev det svart på vitt att det är okej att skriva till en kvinna att man vill köra upp en kniv i henens underliv för att hon skrivit en krönika om feminism.

Svea hovrätt skriver även i sin dom att det kan finnas anledning att se över lagstiftningen. Enligt Expressen pågår en utredning om detta, som tillsattes redan förra året.

– Jag tror att hovrätten i första hand menar att det här bör vara kriminellt och att det i andra hand är ett problem att kränkningar hamnar mellan de olika straffbudens stolar. Jag hoppas att åklagaren överklagar och att Högsta domstolen tar upp det, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, till tidningen.

Irena Pozar välkomnar en förändring.

– Lagstiftningen har absolut inte hängt med i den tekniska utvecklingen. Det har fortfarande inte kommit några riktiga svar från våra politiker. Samtidigt är det ett rent helvete för journalister som jobbar med det här, men också vanligt folk. Det finns vanliga unga tjejer och killar som mår jättedåligt. Lagstiftningen måste anpassas till det.

►LÄS MER: Zara Larsson slår mot näthatet

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro