ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Näthataren till Shayan, 13: Du är inte svensk din jävla arab”

Karolina Skoglund · 17 Mar 2015
Uppdaterad 17 Jan 2017

Efter att ha startat en videoblogg fick 13-årige Shayan motta ett fruktansvärt hat via nätet. Sade han något till någon hotade näthataren, som går i samma skola, att döda honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Shayan, 13, fick motta hot via nätet när han började blogga.
Shayan, 13, fick motta hot via nätet när han började blogga.Foto: TV3.

I tisdagens program av ”Trolljägarna” i TV3 berättar 13-årige Shayan om den videoblogg han startade  för ungefär ett år sedan. Ett 60-tal videos och 20 000 följare senare skulle det visa sig att bloggen, som han älskade, hängde ihop med en förödande baksida: Sakta men säkert smög sig nämligen näthatet på.

När en person från hans skola plötsligt dök upp på meddelandetjänsten Ask.fm eskalerade det. Meddelanden som: ”Ta det lugnt. Annars trycker jag upp dina glasögon i din feta röv”, ”Säger du något till rektorn så dödar jag dig” och ”Du är inte svensk din jävla arab” dök upp i Shayans telefon.

– Eftersom jag är mig själv är det många som stör sig på mig. Det brukar mest vara kommentarer om att jag är, bög, tjej, ful och så. Men de här kommentarerna var ju väldigt grova i jämförelse med de andra som jag brukar få. De är mest förolämpningar och kränkringar. Men det här var hot, säger han i programmet och fortsätter:

– Det värsta är de rasistiska kommentarerna. Att man inte tycker att någon är lika mycket värd för att man har en annan bakgrund.

►LÄS MER: Flashbacktrollet spred rasism på nätet i tio år: ”Jag orkar inte mer nu”

►LÄS MER: Här konfronteras tv-mannen som näthatar kvinnor

Meddelandena, som hela tiden strömmade in, polisanmäldes och lades ned. Efter att han fått reda på att de kom från en jämnårig kille i samma skola togs upp med skolan också.

– Jag sökte hjälp på skolan och till en början verkade det bra. De sade att de skulle ordna möte med hans vårdnadshavare och så. Men sedan släppte man bara allt som jag förstått det, säger han och fortsätter:

– Vi har våra skåp nära varandra. En gång i veckan har vi jympa tillsammans. Jag vet inte om han menar allvar med de här hoten. Jag vet inte vad han är kapabel till. Så man blir lite rädd också.

Shayan säger att han vill berätta vad han utsätts för eftersom han vill uppmärksamma andra om vad som faktiskt sker bland unga i dag.

– Jag vill öppna upp ögonen för folk. Så här är det. Unga människor hotas och kränks av andra unga människor.

Eftersom personen som hotar Shayan är minderårig har programmet inte sökt upp honom, däremot har man sökt skolan som säger att de diskuterat frågan internt.

”Troljägarna” sänds klockan 21.00 på TV3 på tisdagen.

►LÄS MER: Rasistattacken mot Victor, 20: ”Det var som fan, du kunde svenska”

►LÄS MER: ”Det rasistiska näthatet är Sverigedemokraternas fel”

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro