ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nationalism på gott och ont

Karolina Skoglund · 11 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014
Foujan Rouzbeh tycker att nationalismen är ett föråldrat synsätt och vill avskaffa nationsgränser. ”Att nationalismen kan vara inkluderande eller positiv  bygger på en världsåskådning som inte rimmar rätt med människors lika värde och möjligheter,” säger hon.

Foujan Rouzbeh tycker att nationalismen är ett föråldrat synsätt och vill avskaffa nationsgränser. ”Att nationalismen kan vara inkluderande eller positiv  bygger på en världsåskådning som inte rimmar rätt med människors lika värde och möjligheter,” säger hon. Foto: Gutav Hugosson


Foujan Rouzbeh och Ali Ismail har samma mål: jämlikhet. För att nå dit skiljer sig däremot deras vägar avsevärt. Ali tror på nationalismen och menar att begreppet kidnappats av rasister. Samtidigt anser Foujan att vi måste ha som mål att avskaffa nationerna och rita om världskartan för att nå det.

klar

Artikellänk är kopierad

”Man måste inse sin delaktighet”

Foujan Rouzbeh, aktivist och debattör, tycker att nationalism är ett föråldrat och förlegat synsätt som inte längre överensstämmer med den tid vi lever i. 

– Att nationalismen kan vara inkluderande eller positiv bygger på en världsåskådning som inte rimmar rätt med människors lika värde och möjligheter, säger hon.

De tankesätt vi har i dag kommer att ha en betydande roll för hur vår framtid kommer att se ut och hur vi kommer att förhålla oss till varandra. Därför är det viktigt att vi agerar nu, menar hon. 

– Och att till exempel Jason (Diakite reds anm.) ska behöva hålla upp ett pass för att visa på hans existensberättigande i det här landet eller att Zlatan ska hyllas som ”den duktiga blatten” hjälper inte. Det är en tanke som lever vidare på kolonialistiskt förtryck, säger hon. 

►LÄS MER: ”Tänk om det var Jimmie, inte Zlatan”

För att göra oss av med den diskriminerande kulturen måste vi tänka utanför banorna som vi växt in i, säger hon. 

– Folk blir irriterade på att ”det är 90-talet all over again” men samtidigt måste de inse sin delaktighet när historien upprepar sig. Har man en gång gjort ett misstag finns det saker att lära. En av de sakerna är att inte utgå från nationerna som en bas. Det är en god tanke med så kallat inkluderande nationalism, jag förstår vad man vill. Men det är fel sätt.

I stället bör man rita om kartan och börja om från början genom att leva med fri rörlighet som inte är baserad på ekonomiska faktorer, tycker Foujan. 

– Min tanke kan verka väldigt naiv men det ger en möjlighet till människor att förhålla sig fritt till varandra. Jag tror knappast att jag, mina barn eller barnbarn kommer att få uppleva ett nationsfritt samhälle. Däremot tror jag att vi på vägen dit kan börja se varandra på ett ödmjukare sätt, med ett öppet sinne.

”Begreppet har kidnappats”

Ali Ismail, egenföretagare och riksdagskandidat för Socialdemokraterna, tycker att begreppet nationalism har misshandlats. Han kallar sig själv för nationalist och är stolt över det. Samtidigt är han allt annat än främlingsfientlig, vilket ofta läses in som en direkt översättning, menar han. 

– Begreppet har kidnappats. Det har genom åren använts väldigt fritt av alla möjliga som målat det i den politiska färg som passat just dem. Visst, det kan gå för långt och bli negativt. Men allt det fina då? Det har man missat, säger han.

►LÄS MER: ”Allt vi trycker ner börjar jäsa”

Enligt honom enar nationalismen en grupp människor som har en geografisk koppling, vilket behövs. 

– När jag saknar någon som helst gemenskap med min granne. Vilket är det bästa verktyget för att ändra på det? Det är den svenska känslan. Nationalismen. Och att man enas som svenskar betyder inte att man exkluderar någon annan. 

Ju närmare vi kommer varandra desto mer positiv utveckling blir det i samhället, tror han. När människor gillar varandra, våra olikheter inkluderat, förenas vi.

– Det ska alltid finnas en bro och det är den nationalistiska känslan. Varför hänger det inte en svensk flagga vid min dotters dagis? Hon älskar Lund och hon älskar Sverige. Varför får hon inte det med sig? Vad är det vi skäms för? 

Att Ali kallar sig för nationalist ger minst sagt reaktioner och han upplever att han hela tiden måste förklara och utveckla sitt synsätt för att inte bli missförstådd och tagen för att vara främlingsfientlig. 

– Jag blir nästan lite förbannad då. Det är ingen som äger kärleken till Sverige. Vi får inte låta någon grupp kidnappa den och ha ensamrätt, som det har blivit. Då är vi illa ute.

►LÄS MER: Nationalismen ska synas – Metro och Dramaten& startar kampanjen #nationalismförmig

Till skillnad från Foujan tycker Ali att nationalismen kan vara något positivt och inkluderande, men att främlingsfientliga krafter har gjort ordet till sitt.
Till skillnad från Foujan tycker Ali att nationalismen kan vara något positivt och inkluderande, men att främlingsfientliga krafter har gjort ordet till sitt.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Alexander Isaksson, 19, vinimportör, Stockholm 
  ”Att säga att man älskar surströmming fast man inte gör det.”
Alexander Isaksson, 19, vinimportör, Stockholm ”Att säga att man älskar surströmming fast man inte gör det.”
Gudrun Schyman, (Fi), 65, kommunpolitiker, Simrishamn 
  ”Det kan inte vara olika för olika personer. Det är en ideologisk utgångspunkt som betyder att omfatta idén om att det är nationen som ska vara utgångspunkt för allt handlande. ”
Gudrun Schyman, (Fi), 65, kommunpolitiker, Simrishamn ”Det kan inte vara olika för olika personer. Det är en ideologisk utgångspunkt som betyder att omfatta idén om att det är nationen som ska vara utgångspunkt för allt handlande. ”
Cherry Danielsson, 19, jobbar inom hemtjänsten, Stockholm 
  ”Det är att gilla det land man vuxit upp i. Jag tycker inte att det behöver vara något negativt.”
Cherry Danielsson, 19, jobbar inom hemtjänsten, Stockholm ”Det är att gilla det land man vuxit upp i. Jag tycker inte att det behöver vara något negativt.”
Erik Eje Almqvist, 31, journalist & krönikör, Köpenhamn 
  ”Som utlandssvensk känner jag något som liknar stolthet över att Sverige är i framkant vad gäller jämställdhet. Men det betyder inte att Sverige per definition är bra.”
Erik Eje Almqvist, 31, journalist & krönikör, Köpenhamn ”Som utlandssvensk känner jag något som liknar stolthet över att Sverige är i framkant vad gäller jämställdhet. Men det betyder inte att Sverige per definition är bra.”
Olav Steffenburg, 72, pensionär, Stockholm 
  ”Det finns både plus och minus, eftersom det kan gå för långt. Plus blir det när det handlar om sådant som att heja fram svenskar i OS.”
Olav Steffenburg, 72, pensionär, Stockholm ”Det finns både plus och minus, eftersom det kan gå för långt. Plus blir det när det handlar om sådant som att heja fram svenskar i OS.”
Maria Abrahamsson (M), 50, riksdagsledamot, Stockholm 
  ”Nationalismen är nödvändig för att den utgör basen för nationalstaterna. Utan dessa skulle kaos och anarki råda i världen. Men nationalismen är otäck när den slår över”
Maria Abrahamsson (M), 50, riksdagsledamot, Stockholm ”Nationalismen är nödvändig för att den utgör basen för nationalstaterna. Utan dessa skulle kaos och anarki råda i världen. Men nationalismen är otäck när den slår över”
klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro