ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nationalismen är som starkast inom idrotten

Karolina Skoglund · 18 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

Foto: TT


Ingenstans i samhället är nationalismen så stark som i idrotten. Och jakten på nya landshjältar kommer aldrig att ta slut. Tvärtom. Ju mer global världen blir, desto mer nationalistisk blir idrotten.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Laurell, 34, boxare, Stockholm 
  ”Nationalism för mig är att älska och vara stolt över sitt land. Inom idrotten är ju nationen som ett lag, tillsammans enas oliktänkande under en flagga för att gemensamt nå våra mål.”
Anna Laurell, 34, boxare, Stockholm ”Nationalism för mig är att älska och vara stolt över sitt land. Inom idrotten är ju nationen som ett lag, tillsammans enas oliktänkande under en flagga för att gemensamt nå våra mål.”
Gisela Hellgren, 50, eget företag, Stockholm 
  ”Det har en dålig klang nuförtiden, men för mig är det också när vi har stora framgångar i idrott eller stora svenska exporter som lyckas.”
Gisela Hellgren, 50, eget företag, Stockholm ”Det har en dålig klang nuförtiden, men för mig är det också när vi har stora framgångar i idrott eller stora svenska exporter som lyckas.”
Mattias Sunneborn, 43, fd. friidrottare, Stockholm. 
  ”Ur ett idrottsligt perspektiv står nationalism för en stor känsla av sammanhang. Vi blir en enad front, hejar på våra idrottsstjärnor och står bakom dom.”
Mattias Sunneborn, 43, fd. friidrottare, Stockholm. ”Ur ett idrottsligt perspektiv står nationalism för en stor känsla av sammanhang. Vi blir en enad front, hejar på våra idrottsstjärnor och står bakom dom.”
Ninna Angleryd, 31, receptionist, Högdalen 
  ”Det har en dålig klang för mig. I stället för att hylla så är man emot saker. Men det är också ett sätt att marknadsföra sitt land, att få en bra image.”
Ninna Angleryd, 31, receptionist, Högdalen ”Det har en dålig klang för mig. I stället för att hylla så är man emot saker. Men det är också ett sätt att marknadsföra sitt land, att få en bra image.”
Alice Teodorescu, jurist och debattör, 29, Stockholm. 
  ”Det är när nationalismen annekteras och används i exkluderande syfte, när den knyts till ursprungsbefolkningen och därigenom endast kan ärvas via blodsband, som den blir farlig.”
Alice Teodorescu, jurist och debattör, 29, Stockholm. ”Det är när nationalismen annekteras och används i exkluderande syfte, när den knyts till ursprungsbefolkningen och därigenom endast kan ärvas via blodsband, som den blir farlig.”
Peter Sehlstedt, 49, läkare, Stockholm 
  ”Jag har en tråkig syn på nationalism. Har svårt för tanken på att man ska höja upp sitt land.”
Peter Sehlstedt, 49, läkare, Stockholm ”Jag har en tråkig syn på nationalism. Har svårt för tanken på att man ska höja upp sitt land.”
Håkan Dahlby, 48, sportskytt, Stockholm 
  
   ”Nationalism för mig som idrottare är ’stolthet att tävla och vinna medaljer för mitt land’ eller att representera sitt land i till exempel OS.”
Håkan Dahlby, 48, sportskytt, Stockholm ”Nationalism för mig som idrottare är ’stolthet att tävla och vinna medaljer för mitt land’ eller att representera sitt land i till exempel OS.”Foto: ”Nationalism för mig som idrottare är ’stolthet att tävla och vinna medaljer för mitt land’ eller att representera sitt land i till exempel OS.”

När Charlotte Kalla gled över mållinjen i helgen var det inte bara hon och stafettlaget som tog bragdguldet i OS. Det var vi, Sverige. Guldet tillhörde alla som just då på något sätt kände en koppling till Sverige. När händelsen återupprepade sig dagen efter, denna gång med herrlaget, blev nog många svenskar ett par centimeter längre av ren stolthet. Inte ett dugg konstigt, menar John Hellström, doktorand på Gymnastik- och idrottshögskolan.

– Ingenstans i samhället är nationalismen så stark som i idrotten. Historiskt sett var hela Västeuropa väldigt patriotiskt när den moderna idrotten kom. Patriotismen försvann sedan till stor del men inom idrotten har man aldrig släppt det, säger han.

I grund och botten så handlar det om att människor har behov att känna kollektiv identitet och att idrotten blivit ett redskap för det. Konsekvensen blir ett extremt ”vi och dem”-tänkande som inte alltid är särskilt sunt, särskilt i mästerskap.

– Man försöker se det som en lek. Men den här leken blir väldigt snabbt på allvar. Bland annat stärks stereo-typerna om andra länder enormt i dessa sammanhang.

Att prestationer i idrott kanske är det enklaste och snabbaste sättet att bli svensk på, både på pappret och från omgivningen sett, visar hur utbredd idrotts-nationalismen är, menar John Hellström.

– Att det går extra snabbt att få svenskt medborgarskap som elitidrottare inför ett mästerskap visar att det här inte bara ligger hos medierna eller publiken, utan även hos staten. Vi behöver våra hjältar. Det är vi som tävlar. Och det spiller över på hela nationen. Enligt Pia Sundhage, tränare för det svenska landslaget i damfotboll, är det bristen på jämlikhet i andra delar av samhället som gör sporten så avväpnande i detta avseende. 

– Vi gillar fotboll kort och gott. Det är ett spel på lika villkor. I dag vinner vi, i morgon vinner det andra laget. Jämför den sociala exkluderingen som ofta bygger på en ojämlikhet. I fotbollen finns inte den strukturella ojämlikheten, säger hon. 

Den gemenskap som idrotten skapar inom nationerna vid mästerskap är dessutom viktig för resultatet på planen, menar hon.

– Under EM 2013 på hemmaplan så kände vi support med publiken på läktaren och tack vare media också kontakt med människorna i sofforna. Vi hade kontakt.  Det gjorde skillnad. Vi fick chansen att förmedla den glädjen och stolthet vi kände.

För Pia Sundhage står nationalism för stolthet och trygghet. Hon menar även att det finns en ådra av samhörighet, att vi alla ska bidra tillsammans och ta ansvar för vårt samhälle och vårt lands rykte.

– Min tolkning av nationalism är ganska positiv, men jag tycker att ordet missbrukas, eftersom det då och då exkluderar andra i samhällsdebatten.#NATIONALISMFÖRMIG – LÄS ÄVEN: Dramatenskådisarna: Det här är nationalism för mig

Nationalismen ska synas

Avskaffa nationer – eller återta begreppet?

Twitterstorm på #nationalismförmig

”Man väckte en retorik som varit död”

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro