ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nationalismen ska synas

Karolina Skoglund · 10 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014
Cissi Wallin, 28, kolumnist, tv-och radioprofil, New York ”Nationalism för mig är rätten till att kunna, som bosatt i ett land, tillåtas kalla sig till exempel just svensk. Ingen äger ett land, alla äger ett land.”

Cissi Wallin, 28, kolumnist, tv-och radioprofil, New York ”Nationalism för mig är rätten till att kunna, som bosatt i ett land, tillåtas kalla sig till exempel just svensk. Ingen äger ett land, alla äger ett land.”


Nationalismen är över 200 år gammal. Ändå är den kanske mer aktuell än någonsin i Sverige, Europa och världen. I dag inleder Metro och Dramaten ett samarbete och en artikelserie med syftet att svara på frågan: Vad är nationalism i Sverige 2014?

klar

Artikellänk är kopierad

Under vinjetten #nationalismförmig startar Metro och Dramaten& en serie om nationalism. 

– När det brinner i Husby och när främlingsfientliga partier når framgång över hela Europa ska Dramaten ska vara en plats för att lyfta debatten. Genom att samarbeta med Metro kan vi tala om nationalism på bred front, säger Helena Seth, programansvarig för Dramaten&, ett samlingsnamn för Dramatens debatter, samtal, konserter och samarbeten.  

Under tre veckor kommer Metro att lyfta de viktiga frågorna, problematisera, nyansera och öppna det samtal som alldeles för länge varit stängt. 

– Metro vill vara del i och skildra det samtal som pågår både innanför och utanför etablissemangets väggar. När Dramaten nu vill göra detsamma så känns det som ett utmärkt tillfälle att driva samtalet om nationalism ihop, säger Metros tf chefredaktör Mona Johansson. 

Den 3 mars visas föreställningen ”Nationalismens apostlar – röster från Danmark, Norge och Sverige” på Sveriges nationalscen. Pjäsen beskrivs som en manifestation om den växande nationalismen. Föreställningen livestreamas på dramaten.se och metro.se

Nils Närman Svensson, 29, musikalartist, Södermalm 
  ”Jag ser mig som en världsmedborgare! Jag tror inte att det finns någon nationalism utan vi är alla här i samma värld.”
Nils Närman Svensson, 29, musikalartist, Södermalm ”Jag ser mig som en världsmedborgare! Jag tror inte att det finns någon nationalism utan vi är alla här i samma värld.”
Jasenko Selimovic (FP), 45, statssekreterare, Stockholm 
  ”För mig är nationalism mina vänner som dödades och krypskyttar, lössläppta hundar utan mat och idén om att ’vårt’ är bättre bara för att det är ’vårt’.”
Jasenko Selimovic (FP), 45, statssekreterare, Stockholm ”För mig är nationalism mina vänner som dödades och krypskyttar, lössläppta hundar utan mat och idén om att ’vårt’ är bättre bara för att det är ’vårt’.”
Anna Bergkvist, 28, filmare/fotograf, gärdet 
  ”Nationalism för mig är ett begrepp som främlighetsfientlighet och rasism döljer sig bakom.”
Anna Bergkvist, 28, filmare/fotograf, gärdet ”Nationalism för mig är ett begrepp som främlighetsfientlighet och rasism döljer sig bakom.”
Karin Signhild ”Kakan” Hermansson, 32, programledare, komiker, dj, Stockholm 
  ”Nationalism ger mig kväljningar. Vad är ett land med gränser? Inom gränserna finns normer jag inte är intresserad av.”
Karin Signhild ”Kakan” Hermansson, 32, programledare, komiker, dj, Stockholm ”Nationalism ger mig kväljningar. Vad är ett land med gränser? Inom gränserna finns normer jag inte är intresserad av.”
Göran Greider, författare, poet, debattör och kolumnist, 54, Dala-Floda/Årsta 
  ”En falsk gemenskap, instiftad uppifrån. Men även jag har så mycket av nationalism i mig att den ibland måste släppas ut – när det går bra för landslagen.”
Göran Greider, författare, poet, debattör och kolumnist, 54, Dala-Floda/Årsta ”En falsk gemenskap, instiftad uppifrån. Men även jag har så mycket av nationalism i mig att den ibland måste släppas ut – när det går bra för landslagen.”
Malin Westlund, 42, projektledare, Stuvsta 
  ”För mig är det en gemenskap med hela världen. Det är inte som förr utan nu suddas gränserna ut.”
Malin Westlund, 42, projektledare, Stuvsta ”För mig är det en gemenskap med hela världen. Det är inte som förr utan nu suddas gränserna ut.”
Fredrick Federley (C), 35, riksdagsledamot, Stockholm 
  ”Ett lands sätt att självförhärliga sig självt och stänga andra ute. Att skapa sammanhållning genom att inte se sina egna brister.”
Fredrick Federley (C), 35, riksdagsledamot, Stockholm ”Ett lands sätt att självförhärliga sig självt och stänga andra ute. Att skapa sammanhållning genom att inte se sina egna brister.”
Åsa Romson (MP), 41, språkrör för Miljöpartiet, Stockholm 
  ”Nationalism eller ”Sverigekärlek” är att känna mig hemma i ett svenskt samhälle som ständigt utvecklas. Nationalism är sund bara när det finns en internationalism som ger oss sammanhang.”
Åsa Romson (MP), 41, språkrör för Miljöpartiet, Stockholm ”Nationalism eller ”Sverigekärlek” är att känna mig hemma i ett svenskt samhälle som ständigt utvecklas. Nationalism är sund bara när det finns en internationalism som ger oss sammanhang.”

LÄS MER:

► Dramatenskådisarna: ”Allt vi trycker ner börjar jäsa”

► ”Tänk om det var Jimmie, inte Zlatan”

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro