ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nationella fronten framåt i regionalval

Louise Nordström/TT · 6 Dec 2015
Uppdaterad 6 Dec 2015

Foto: Michel Spingler/AP


Det högerpopulistiska partiet Nationella fronten gick fram starkt i flera regioner i söndagens franska regionalval, tre veckor efter terrordåden i Paris. I sydöstra Frankrike fick Marine Le Pens parti över 41 procent enligt vallokalsundersökningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Vallokalerna stängde klockan 20 på söndagskvällen, och direkt efteråt kom de första undersökningarna som visade att Nationella fronten fått mellan 27,2 och 30,8 procent nationellt i regionalvalet. Partiet ledde dessutom i sex av de 13 regioner som gick till val.

De två partier som får flest röster i en region kommer att mötas i en andra valomgång om en vecka.

Partiledare Le Pen välkomnade "ett magnifikt resultat" när vallokalsundersökningarna offentliggjorts och sade att valet visade att Nationella fronten har blivit "Frankrikes första parti".

Regionalvalet i Frankrike präglades av terrordåden som sargat Paris. I huvudstaden fladdrade trikoloren fortsatt från tusentals balkonger och fönster för att hedra dem som föll offer för attentaten den 13 november.

För Nationella fronten, som förespråkar ökad säkerhet och minskad invandring, så är det en historisk seger. Det är dessutom första gången som partiet har chansen att vinna styre i en, eller rent av flera, franska regioner.

Marine Le Pen och hennes brorsdotter Marion Maréchal-Le Pen, som båda personligen kandiderar för två av de största regionerna, hade vardera vunnit mer än 40 procent av rösterna.

– De har pratat om hotet av terrorism och invandring i över 40 år nu, så även om de andra partierna börjar prata i liknande termer nu så är de väldigt sent ute, säger den politiska experten Jean-Yves Camus till TT med hänvisning till Les Républicains som leds av tidigare presidenten Nicolas Sarkozy.

Sarkozy gick omedelbart ut med en varning om att väljarnas rädsla och oro inte blir behjälpta av NF. Han sade att det inte är aktuellt för partiet att gå in i koalition med andra partier eller dra tillbaka någon kandidat inför den andra valomgången.

klar

Artikellänk är kopierad

Louise Nordström/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro