ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nationella provet ledde 12-åringar till sexsajt

Josefin Svenberg · 12 Mar 2014
Uppdaterad 12 Mar 2014

På onsdagen gjorde landets alla sjätteklassare nationella provet i engelska och fick anteckna en webbadress – med chockerande innehåll. Eleverna uppmanades att gå in på en hemsida som erbjuder ryska fruar och ladyboys”, säger en lärare till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sajten som eleverna uppmanades gå in på.
Sajten som eleverna uppmanades gå in på.

Samtliga sjätteklassare i landet gjorde under onsdagen det nationella provet i engelska. I en uppgift i hörförståelse läste en inspelad röst upp en hemsideadress, som eleverna skulle anteckna.

När eleverna fick tillbaka sina mobiltelefoner efter provet var det många som ville besöka hemsidan, berättar Hanna Raak, lärare i Alfaskolan i Solna, för Aftonbladet.

– Eleverna uppmanades att gå in på en hemsida som erbjuder ryska fruar och ladyboys. De blev såklart chockade, säger Hanna Raak till Aftonbladet

Flera sjätteklassare säger till tidningen att de är upprörda över att Skolverket inte har bättre koll på vilken hemsida hänvisar till.

– Jag blev äcklad, men mår inte dåligt. Men det kan ju finnas andra som gör det, säger en sjätteklassare till Aftonbladet.

Efter händelsen har Skolverket gått ut på sin hemsida och beklagat det som inträffat.

”Webbadressen hittades på av provkonstruktören och i samband med att provet konstruerades kontrollerades att den inte gick till någon webbsida. Tyvärr har det under onsdagen visat sig att om elever efter provet går in på den påhittade webbadressen så dirigeras man om till en annan webbsida. Den sidan har tillkommit efter att provet kontrollerades en sista gång före tryckning av provet. Detta är naturligtvis olyckligt”, skriver Skolverket på sin hemsida.

De rekommenderar lärare att pröva hörförståelse på något annat sätt med de elever som var sjuka eller frånvarande under provtillfället.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro