ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nationens säkerhet till ett högt pris

Andreas Norman · 4 Feb 2014
Uppdaterad 4 Feb 2014
Säpo har numera rätt att ta del av signalspaningen från FRA. Anledningen ska vara att ha bättre koll på terrorister och kriminella som inte håller sig inom Sveriges gränser. Men metoden har sina baksidor.

Säpo har numera rätt att ta del av signalspaningen från FRA. Anledningen ska vara att ha bättre koll på terrorister och kriminella som inte håller sig inom Sveriges gränser. Men metoden har sina baksidor. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT


Sedan ett år tillbaka har Säpo rätt att ta del av FRA:s signalspaning. Men samarbetet väcker etiska frågor. Författaren och före detta diplomaten Andreas Norman från Utrikespolitiska Institutet skriver för Metro om Säpos nya muskler.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är det drygt ett år sedan Säpo och Rikskriminalpolisen fick möjligheten att börja använda signalspaning från Försvarets radioanstalt (FRA). 

Rikskriminalen och Säpo kan alltså säga till FRA att de vill ha koll på vissa länder och grupper. De får inrikta signalspaningen, som det heter. Tidigare var det bara regeringen och Försvarsmakten som fick göra sådana beställningar.

Terrorister och kriminella karteller arbetar internationellt vilket kräver att ­Säpo har bättre koll på omvärlden. För Säpos rotel för kontraterror är signalspaningen sannolikt som det är för en närsynt att få nya, bättre glasögon. Polisen har fått ännu ett verktyg för att göra sitt jobb, och kanske vore det inget problem – om det inte vore för hur signalspaning sätts samman.

Signalspaning är som att vaska guld. Slammet som FRA silar är våra mejl och samtal. Det är ett sökande som pågår dygnet runt i jakt på guldkornen. 

FRA bedriver också byteshandel med andra spion­organisationer, vilket kan väcka etiska frågor kring den information som samlas in. Förra året blev vi tack vare Edward Snowden varse det enorma spionage som pågår. 

Vi fick också veta att FRA har ett långtgående sam­arbete med brittiska och amerikanska kollegor. Så när Säpo får inrikta FRA:s spaning betyder det inte bara att FRA levererar underrättelser som de själva lyckats vaska fram. Amerikanska National Security Agency (NSA) signalspanar över hela världen. Likaså brittiska GCHQ. Försvarets radioanstalt får mycket av sin data från dem. Sedan ett drygt år tillbaka är Säpo inkopplat i detta system. Informationen som polisen får kan lika gärna ha plockats upp av amerikaner eller britters signalspaning, och gjutits ihop till rapporter som bär FRA:s sigill.

Säpo riskerar att ta del av underrättelse som framställts genom ett globalt system som utför en massiv kränkning av miljoner människors personliga integritet, och som bryter mot svensk lag. Flera av de omfattande spionprogram som NSA driver är olagliga enligt amerikanska kongressen. Att spioner verkar i grå­zoner är inte förvånande. Men svensk polis ska skydda samhället mot brottslighet och förväntas arbeta i enlighet inte bara med lagen, utan även med demokratiska spelregler. En granskning av de etiska och rättsliga konsekvenserna för Säkerhetspolisen och Rikskriminal­polisen har ännu inte skett.

LÄS MER: På Utrikespolitiska Institutets hemsida

Protesterna mot NSA och FRA har varit stora. Här demonstrerar New York-bor mot övervakningen på Broadway.
Protesterna mot NSA och FRA har varit stora. Här demonstrerar New York-bor mot övervakningen på Broadway.Foto: Alamy/All Over Press
Edward Snowden
Edward SnowdenFoto: AP Photo
Mer att läsa i nya numret av Internationella Studier.
Mer att läsa i nya numret av Internationella Studier.
klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Norman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro