ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nato skickar tillbaka flyktingar

Evelina Pålsson · 25 Feb 2016
Uppdaterad 25 Feb 2016
Enligt natochefen Jens Stoltenberg är det en skyldighet att rädda människor i sjönöd, men exakt vad det innebär för människorna på flykt är vagt enligt Sveriges Radio.

Enligt natochefen Jens Stoltenberg är det en skyldighet att rädda människor i sjönöd, men exakt vad det innebär för människorna på flykt är vagt enligt Sveriges Radio. Foto: TT Nyhetsbyrån


Västvärldens försvarsallians Nato stoppar flyktingar på väg från Turkiet till Grekland uppger Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan knappt två veckor tillbaka har Nato fyra fartyg som patrullerar det Egeiska havet.

– Människor som kommer från Turkiet och som räddas till havs kommer att föras tillbaka till Turkiet, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till Sveriges Radio.

Ett uttalande som innebär att rätten att söka asyl sätts ur spel för de flyktingar som hunnit nå grekiskt vatten. I ett mejl till Sveriges Radio förtydligar Nato att ansvaret för vart flyktingen eller migranten förs beror på vart fartyget hör hemma. Grekland har tidigare försökt komma undan att registrera människor på flykt.

Så kallade pushbacks som innebär att man trycker tillbaka människor har skett tidigare. Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi gjorde det till Libyen. Enligt Sveriges Radio är principen den samma då det innebär att människor på flykt riskerar att förlora rätten till asyl.

► LÄS MER: 100 år av svensk flyktinghistoria – ”rådde panik när bosnierna kom”

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro