ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nättidningen Realisten döms för hets mot folkgrupp

Metro · 3 Jul 2014
Uppdaterad 3 Jul 2014

Sebastian Karlsson, ansvarig utgivare för nättidningen Realisten, har dömts för brottet hets mot folkgrupp, efter att ha släppt igenom både artiklar och läsarkommentarer som hetsar mot romer, somalier och homosexuella.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Karlsson, ansvarig utgivare för nättidningen Realisten, har dömts för brottet hets mot folkgrupp, efter att ha släppt igenom både artiklar och läsarkommentarer som hetsar mot romer, somalier och homosexuella.
Sebastian Karlsson, ansvarig utgivare för nättidningen Realisten, har dömts för brottet hets mot folkgrupp, efter att ha släppt igenom både artiklar och läsarkommentarer som hetsar mot romer, somalier och homosexuella.Foto: TT

Nättidningen Realisten ägs av det nazistiska Svenskarnas parti. Chefredaktör för sajten har sedan 2009 varit Sebastian Karlsson, 25, från Emmaboda.  Enligt en granskning av Statens medieråd anses Realisten.se som en av Sverige tre största öppet våldsbejakande högerextrema webbplatser.

Sebastian Karlsson döms nu i rollen som ansvarig utgivare sajten för yttrandefrihetsbrott och hets mot folkgrupp efter att ha släppt igenom flera främlingsfientliga och homofoba kommentarer och artiklar på sajten. I flera av kommentarerna uppmanas till hat och direkt våld mot romer, somalier och homosexuella.

►LÄS MER: Högerextrema sajter har flest besökare

Till artikeln ”Löss och annan ovälkommen ohyra” har kommentaren ”Annan ovälkommen ohyra, är det fler än jag som tänker på somalier?” släppts igenom.

En annan publicerad artikel har rubriken ”Bögvandring fick abrupt slut”, och berättar om en fysisk attack mot deltagare i Pridefestivalen, samt hur skribenten anser att man bör bära skyddsutrustning innan man ”konfronterar” homosexuella, eftersom de enligt skribenten utgör ”smittohärdar”. Den artikeln ska fortfarande ligga kvar öppet på sajten.

►LÄS MER: SD-riksdagsman hyllar Svenskarnas parti

Sammantaget fälls Sebastian Karlsson för nio olika inlägg på sajten. Han döms till villkorlig dom och 100 dagsböter à 50 kronor. Han är tidigare inte dömd för andra brott.

Enligt tidningen Barometern är det den ideella föreningen Juridikfronten som har anmält sajten efter att ha reagerat kraftigt på det hetsande innehållet.

►LÄS MER: Här är småpartierna som fick röster i EU-valet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro