ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nattis, nattis – nu blir de fler

Edvin Gepertz · 27 Dec 2011
Uppdaterad 27 Dec 2011
Bröderna Yakob, 3, och Yusuf, 9, sover ibland över på Barnens hus. Här vinkar Yusuf och Yakob hej då från vinkfönstret.

Bröderna Yakob, 3, och Yusuf, 9, sover ibland över på Barnens hus. Här vinkar Yusuf och Yakob hej då från vinkfönstret. Foto: Lena Garnold


Nu ska fler dygnet runt-öppna förskolor starta i Göteborg. Metro har besökt nattiset Barnens hus.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Olsson Mahmoudi jobbar kvällar och helger och hennes man jobbar på en båt och är ibland borta i flera dagar. De har sina tvillingar Hakim och Nadia, 4, på nattiset Barnens hus i Biskopsgården. – Det är det mest fantastiska som finns, vi hade inte kunnat lösa det på något annat sätt, säger hon. – Barnomsorgen borde vara byggd så här, för så ser verkligheten ut. Barnens hus är i dag den enda kommunala förskolan som har öppet hela dygnet. På kvällen, när det blivit mörkt, roar sig Hakim, Yakob, 3, och de andra barnen gärna med att gå genom den långa korridoren som är mörk och tyst efter att de andra avdelningarna har gått hem. Där kan man träffa nattisspöket. – Det bor nere i källaren, säger Hakim. – När jag sov såg jag ett labanspöke och sen tog spöket mig. Jag såg ett spöke-höke, säger Yakob. År 2009 skulle Barnens hus läggas ned, det kostade för mycket pengar. Men omfattande protester från föräldrar ändrade beslutet. Förskolan har alltid varit efterfrågad med många barn i kö. – Föräldrar ringer och gråter i telefonen, förtvivlade över att föräldradagarna tar slut. De är så otroligt utsatta. De kan inte gå tillbaka till sitt vanliga jobb för att det inte finns någon barnomsorg, säger förskoleläraren Karolina Kårehed. Nu ska fler nattis öppna i Göteborg. Kommunfullmäktige beslutade i juni att samtliga regioner i Göteborg (Nordost, Hisingen, Centrum och Väster) ska börja erbjuda både nattöppna och kvällsöppna förskolor någon gång under nästa år.

”Vi måste svara på behovet”

Ökad efterfrågan låg bakom att Göteborgs kommun i juni beslöt att starta fler nattis under nästa år. – Allt fler jobbar utöver det som kallas normal arbetstid. Det innebär att vi fått ett ökat behov av förskola på obekväm arbetstid. Vi måste svara på det behovet, säger kommunalrådet Robert Hammarstrand (S), med ansvar för utbildning och förskola. Efterfrågan på barnomsorg på obekväma arbets-tider som kvällar och helger har också ökat, därför ska varje stadsdel från och med nästa år erbjuda förskolor som öppnar tidigare och har öppet längre. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vet i dag inte hur många kommuner som erbjuder nattis, och ännu finns inga planer på att införa krav på det. – Det finns inget lagstadgat krav att kommuner måste ha det utan det är frivilligt, säger Sonja Sandbacka på SKL.

klar

Artikellänk är kopierad

Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro