ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nättjuvar snor bilder för att skrämma dig

Metro Riks · 4 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nättjuvar snor bilder för att skrämma dig Nätplundrare finkammar nätet efter privata bilder som finns i din dator. Bilderna, ofta privata nakenbilder, sprids snabbt tusentals gånger på nätet. ­Det är ofta pojkvännen som tagit bilder på flickvännen och inte förstår att han delar ut dem, säger Amar And-ersson, verksamhetsutvecklare för internet-tjänster på Telia Sonera. I fredags berättade Metro om smygtagna bilder på lättklädda svenska tjejer som sprids hundratusentals gånger på olika sajter. På liknande sajter sprider nätplundrare bilder, dokument och mejlkonversationer som de laddat hem från privatpersoner genom fildelningsprogram. De känsligaste naken- och sexbilderna får snabbt tusentals besök, visar Metros granskning. Personerna som drabbas har inte ställt in sina fildelningsprogram rätt, utan gör hela datorns innehåll tillgängligt för alla. Ofta blir de inte medvetna om problemet förrän det är för sent. På ett diskussionsforum, som hittills besökts 166000 gånger, länkar nätplundrarna till sina fynd och skryter om hur känslig information de kommit över. "På mindre än en timme har jag hittat telefonnummer, kompletta personuppgifter med personnummer, inställningsfiler för diverse program och OS, en jävla massa hemgjord porr, samt konversationer som skulle kunna få en stenstaty att rodna", skriver en nätplundrare. Ett vanligt nöje bland nätplundrarna är att ta kontakt med och skrämma dem som drabbats genom att berätta det de vet om dem. Om man upptäcker att ens privata bilder cirkulerar på nätet, finns det något man kan göra?

­ Nej, folk skannar av forumen och sparar ner bilderna blixtsnabbt, så dyker de upp någon annanstans, säger Amar Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Riks
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro