ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nattsvart för Feministiskt initiativ i nya mätningen – "tycks ju vara utplånat"

Linnea Bergman, Sofia Clason · 20 Jul 2018
Uppdaterad 20 Jul 2018
Partiet får en procent i Yougovs nya mätning.

Partiet får en procent i Yougovs nya mätning. Foto: Flickr


Stödet för Feministiskt initiativ dalar. Och med en procent av väljarnas röster kan partiet få det svårt att klara riksdagsspärren, visar Yougovs senaste mätning.

klar

Artikellänk är kopierad

Yougovs mätningar har sedan april visat på ett nedgående väljarstöd för Feministiskt initiativ. Enligt Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola, är läget för partiet spänt.

– Feministiskt initiativ tycks ju vara utplånat, säger hon och fortsätter:

– De har inte varit så synliga och tränger inte igenom i debatten. Eller också är det så att jämställdhetsfrågan inte är i lika stort fokus längre hos väljarna.

Målet att klara riksdagsspärren på 4 procent, bedömer Maria Lemne som svårt att uppnå. För partiet handlar det i så fall om röster från väljare som än inte bestämt sig.

Inte orolig

Men Maria Pettersson, partisekreterare på Feministiskt initiativ, är inte oroad över mätningens resultat.

– Vi har aldrig haft ett bättre utgångsläge, trots det här. Det beror på att vi får våra valsedlar tryckta och distribuerade för första gången i ett riksdagsval. Vi ser också att vi ökar och blir fler, säger hon till Metro.

Vad tror du nedgången sedan mätningen i juni beror på?

– Det kan jag inte svara på. Det vi vet utifrån de mätningar som vi själva gjort, är att många av våra väljare väljer FI väldigt sent. Många bestämmer sig precis i slutet och vi vet att vi ökar då, säger Maria Pettersson.

”Behöver synas över hela landet”

Enligt partisekreteraren, jobbar partiet nu inför kommande valturnéer. Hon lägger vikt vid att Fi ska synas runt om i landet och inte bara i de stora städerna.

– Vi ser att det är många som vill vara med och förnya politiken och göra förändring. Det behöver synas över hela landet.

Förändringen i opinionsstödet är inte statistiskt säkerställt sedan mätningen i juni.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro