ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nattvandrare i kris – vädjar till kommunen

Moa Kärnstrand · 3 Dec 2012
Uppdaterad 3 Dec 2012
Nattvandrare i kris –  vädjar till kommunen David Palm, sekreterare, och Eva-Britt Luvö, ordförande, i Nattvandrarna Biskopsgården.

Nattvandrare i kris – vädjar till kommunen David Palm, sekreterare, och Eva-Britt Luvö, ordförande, i Nattvandrarna Biskopsgården. Foto: Lena Garnold


Göteborgs natt-vandring är i kris. Avhopp och stora svårigheter att rekrytera engagerade gör att många områden snart helt kan sakna vandrare. Nu vädjar föreningen att kommunen ska ställa upp

klar

Artikellänk är kopierad

Metro kunde i förra veckan berätta om Safewalk Länsmansgården, som hotas av nedläggning då allt färre vill vakta på nätterna. Men föreningen är inte ensam om att ha svårt att rekrytera engagerade privatpersoner. Den ideella föreningen Nattvandrare, som funnits i drygt 20 år i Göteborg, har det nu tufft med överlevnaden i näst intill samtliga stadsdelar. – Tyvärr är det väldigt svårt att engagera nya vandrare, säger Reine Emanuelsson, ordförande för Nattvandrarna Göteborg.

Han har sett en dalande trend de senaste fem åren vad gäller intresset och tror att det beror på samhällsklimatet – få förstår varför man ska jobba ideellt. Men nu börjar det bli akut. 

I Biskopsgården är man bara en handfull aktiva kvar efter att ha varit ett fyrtiotal och oron är stor att man inte ska klara att fortsätta nattvandra. – Det har inte tillkommit några nya de senaste två åren, säger David Palm, en av vandrarna i området. – I dagsläget är det ingen förälder med barn i tonårsåldern som går.

Läget för föreningen ser detsamma ut i alla delar av staden utom Norra Hisingen. Värst är det i Majorna-Linné och Tynnered.

Nu kräver Nattvandrare att kommunen hjälper till för att vandringen ska överleva. I veckan har stadsdelarna fått brev från föreningen där man vädjar om assistans utöver det lilla föreningsbidrag man får i dag. – Vi vill ha hjälp med en person som kan jobba med nyrekrytering, som håller kontakt med skolan och fritidsledare och som kan ordna med lokal. Vi är beroende av att få den stöttningen, säger Reine Emanuelsson.

En tjänst på Norra Hisingen

I Norra Hisingen är man unika, där har man gjort just så som nattvandrarna föreslår – bistått med en tjänsteman i stadsdelen. – Vi har rekryteringsmöten där vuxna kan skriva upp sig, sköter mejlkontakter och erbjuder utbildning till dem som ska vandra, säger Carola Hermansson, ungdomssekreterare och en av dem som delar på den tjänst som är vikt för nattvandringen i Norra Hisingen.

Vandringen organiseras som en avdelning under föreningen Nattvandrare och kostnaderna slås ut på socialtjänsten, skolan, fritid och polisen. Sedan starten av samarbetet i september har man nått fantastiska nivåer i nyrekryteringen med omkring 100 som vill vandra. – Vi tror inte på att eldsjälar ska styra för då orkar de inte riktigt. Det är jättemycket jobb att få detta att gå ihop. 

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro