ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Naturen måste ha plats för en cyborg

metro · 19 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Rasmus Fleischer – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Aldrig kommer en kvinna så nära naturen som när hon föder barn, menar många. En hel subkultur av gröna vågen-skadade barnmorskor menar att “naturlighet” är det givna idealet för en förlossning.

Inget fel på naturen, säger jag – bara den har plats för cyborger.

Om jag ska hitta en klassisk om än lite klyschig illustration av en cyborg, får det bli en bild från Serial Experiments Lain, en japansk animeserie från sent 1990-tal som har fått viss kultstatus. Där skildras en skolflicka som upptäcker datanätverket “The Wire”, gradvis assimileras av sina datorer och till slut sitter där med otaliga sladdar in och ut ur kroppen.

Ungefär så såg det ut i förlossningsrummet förra veckan, när min fru och jag fick en son, med hjälp av fantastisk personal. Sladdar från mätarna på hennes mage, slangar med syrgas och lustgas till masken över ansiktet.

Ett rör in i armen som bland annat droppar in en syntetisk version av hormonet oxytocin. Det senare fungerar som förlossningens gaspedal. Läkaren skruvar upp koncentrationen lite – blipp, blipp – och värkarna återkommer med dubbelt så hög frekvens. Ett rör i ryggen där bedövningen strömmar till.

Gudskelov för smärtlindrig! Men fortfarande känner vissa att det är lite fult att använda möjligheten efter att ha läst böcker och gått kurser. Idealet om “naturlig förlossning” brukar nämligen betyda att kvinnor måste plåga sig igenom förlossningar, allra helst hemma i det egna hemmet.

Historikern Christina Jansson har i sin avhandling, “Maktfyllda möten i medicinska rum”, visat hur idén om “det naturliga” från 1970-talet började framställas som motsatsen till “det tekniska” i debatten om förlossningsvård. Egentligen är motsatsen absurd. Skulle det vara mer naturligt att föda hemma, i ett hus uppvärmt med modern centralvärme, än på ett sjukhus? Varför  då inte föda i en grotta?

Vi kan bli hur mycket cyborger som helst, med hundra slangar och sladdar i kroppen. Eller en napp i munnen som i formell mening gör barnet till en cyborg, likt mig med mina glasögon. Ingenting av detta är mindre naturligt än att vi kokar vår mat innan vi äter den.+ Personalen på Södersjukhusets förlossningsavdelning samt åtminstone en av barnmorskorna på BB.– BB-avdelningens institutionaliserade amningspropaganda och osynliggörande av papporna.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro