ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nätuttrycken som får dig att verka helt efter

Per-Ola Mjömark · 7 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Kammaråklagare Håkan Roswall blev tillrättavisad Peter Sunde, dåvarande talesman för The Pirate Bay.

Kammaråklagare Håkan Roswall blev tillrättavisad Peter Sunde, dåvarande talesman för The Pirate Bay. Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Rätt språk är livsviktigt för att passa in. Inte bara på skolgården. Metro Teknik ger dig fem fraser du vill undvika.Vilka ord vi använder oss av är ett sätt att markera vilken grupp vi tillhör. Vårdanställda, jägare, ungdomar och nördar.  Varje konstellation har sin egen vokabulär. Inte så konstigt, eftersom det är ett sätt för oss att känna samhörighet.– Språk har med identitet att göra. Man bildar sin identitet genom att prata och uttrycka sig, säger universitetslektor Ingmarie Mellenius på Institutionen för språkstudier vid Umeå universitet.

I teknikbranschen är ord och uttryck en förbrukningsvara. Cyberspace, Second Life och World Wide Web är inte lika heta som de var för några år sedan. I stället pratas det om konvergens, webbplattformar och sociala medier just nu. Men att slänga sig med dagens buzzwords har fler fördelar utöver att vara ett socialt bindemedel i sällskapet.– Det är snabbare att prata jargong när man är inne på samma område och har gemensamma utgångspunkter. När man har mycket gemensamt kan man även svara snabbt, förklarar Ingmarie Mellenius.

Däremot är inte teknikuttryck ett sätt för teknologer att exkludera andra som man kanske kan tro.–Man måste ha åhörare om man vill utesluta folk. Det är snarare kriminella och ungdomar som använder språket för att stänga ute andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Ola Mjömark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro