ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nätverka dig fram – på nätet

Nina Jansdotter · 4 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Har du konjunktursäkrat ditt sociala nätverk ännu? När arbetsmarknaden viker neråt kan dina upparbetade kontakter nämligen vara livlinan till ett nytt jobb. Här är tipsen hur du snabbast och enklast bygger ett kontaktnät.– Det sociala nätverket bygger man egentligen när man som minst behöver det – alltså när det är högkonjunktur. Men det är aldrig för sent att börja bygga ett kontaktnät, säger Nina Jansdotter, karriärcoach.

Är det bråttom att fixa kontaktnätet så är de sociala medierna på nätet det mest effektiva sättet att jobba upp ett brett nätverk på. Fördelarna med att agera på olika nätbaserade communities i stället för mingel på lokal är att man varken är beroende av tid eller plats. Men också att man når en större mängd människor än man annars skulle hinna möta ute.– På nätet kan man ta kontakt med andra när man själv tycker att det passar. Och för den som är blyg kan det också vara lättare att lobba efter jobbkontakter på nätet än i verkliga livet, säger Nina Jansdotter.

Även om förutsättningarna att bygga sitt nätverk på nätet är mycket goda måste man komma ihåg att det inte kan ersätta möten i verkliga livet. – Kontakter man skaffar sig på nätet vill också träffas i verkligheten. Man ska se nätet som en utökad möjlighet och en bra utgångspunkt att träffa ett större antal människor än vad man skulle ha gjort i verkligheten. Men man ska också vara beredd att träffa dessa över en lunch.

De nätbaserade nätverken fungerar i princip på samma sätt som när man träffas i verkliga livet. Har man väl tagit kontakt med en person måste man visa att man är intresserad av personen bakom.– Startar man med att lobba efter jobb vid första kontakten kan det bli ett bakslag. Börja istället försiktigt och bygg upp kontakten. Det gäller också att du är generös med att dela med dig av dina kontakter till andra om du vill att andra ske dela med sig av sina till dig.

Det ideala för en person som vill ha många kontakter på kortast möjliga tid är att skapa en relation med en så kallad social spindel, enligt Nina Jansdotter.– En social spindel är en person som har ett stort nätverk, är generös med att dela med sig av sina kontakter och som sammanför dem med varandra. Däremot kan sociala spindlar vara kräsna med vem som får vara med i deras kontaktnät. Börja därför med dina vänner och utgå från deras kontakter när du vidgar ditt egna kontaktnät, säger hon.

Nina Jansdotters nätverkstips

Lägg inte alla ägg i samma korg:1. Testa flera olika former av sociala nätverk på nätet. Alla behöver inte vara business­nätverk. Man kan hitta bra kontakter även på en dejtingsajt. Var aktiv på minst tre olika sociala medier.Avsätt tid:2. Se till att avsätta tid för ditt sociala nätverk i din almanacka – minst en gång i veckan. Om du arbetar så kan du se nätverkandet som en del av ditt arbete och som kompetensutveckling.Skaffa förebilder:3. Titta på hur andra gör och tänker för att bygga sina sociala nätverk och hämta inspiration därifrån när du ska börja bygga ditt egna nätverk.Vårda dina kontakter:4. Kolla regelbundet med dina kontakter vad de söker och vad de vill. Genom att bry dig om dina kontakter, och inte bara höra av dig när du själv vill något, visar du att du både är generös och intresserad av att hjälpa andra.Utmana dig själv:5. Du kanske inte vågar ta kontakt med den mest berömda entreprenören i communityn  för att få råd och hjälp. Det gör inget. Jobba istället på att utmana dig själv genom att ta nya kontakter med personer i entreprenörens nätverk och jobba dig sakta fram.  Uppfattas du som påträngande så ta lärdom av det och prova att ta kontakt på annat sätt nästa gång.Var ärlig:6. Det är självklart att man inte ljuger eller döljer väsentlig informa­tion om sig själv. Och var inte för ”pushig” i din kontakt med andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Jansdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro