ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazister åtalas för attack mot punklokal

Daniel Olsson · 3 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
DE ÅTALADE – KLICKA FÖR STOR GRAFIK 

DE ÅTALADE – KLICKA FÖR STOR GRAFIK 


klar

Artikellänk är kopierad

Punkkonserten i det ockuperade stationshuset i Agnesberg var över och de flesta hade gått och lagt sig när en brandbomb kastades in genom ett fönster.I dag väcks åtal för dådet mot trettiotalet vänsteranhängare under midsommarnatten.– Folk skrek att det brann och att det var nazister i huset, säger Anna som låg och sov i rummet där elden startade.

In i rummet stormade fyra män. Beväpnade med bollträn slog de vilt om­kring sig medan de skrek rasistiska tillmälen, gjorde hitlerhälsningar och uppmanade ”alla jävlar” att lämna det ockuperade huset.– De skrek att jag var ett drägg och jag fick ett slag i huvudet, säger kompisen Lisa.

En man fick första gradens brännskador på båda händerna sedan flaskan med brinnande väska krossats i soffan där han låg och sov.

Tre av de fem som greps kort efter attentat har, eller har haft, vissa anknytningar till den högerextrema miljön, men utan att vara organiserade. De misstänks också för att tidigare under natten ha misshandlat en person grovt vid en busshållplats på Hisingen. Även han ska umgås i samma kretsar som ockupanterna.

Attackerna skedde bara veckor efter att AFA stormat en samling med nazister på Hisingen som samlats för att ta bussen till en nationaldagsdemonstration i Stockholm. En ledare för Göteborgs nazister misshandlades svårt och på nazistiska hemsidor utkrävdes hämnd.

Men ockupanterna i Agnesberg tillhörde inte den våldsamma delen av vänstern och de som stod bakom brandattacken var inte heller organiserade. Men i utredningen framgår att de tycker illa om ”AFA” och ”kommunister” i allmänhet.– Det här har gjort att jag tvekar mindre inför att ta till våld själv nästa gång, säger Lisa.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro