ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazister inför rätta för attack i Kärrtorp

Clarence Frenker/TT · 28 Feb 2014
Uppdaterad 28 Feb 2014
De står inför rätta för nazistattacken i Kärrtorp Emil Hagberg är en av de sju åtalade som ställs inför rätta i dag.

De står inför rätta för nazistattacken i Kärrtorp Emil Hagberg är en av de sju åtalade som ställs inför rätta i dag. Foto: Urban Brådhe


Polisen sökte med bombhundar innan rättegången mot de sju åtalade för attacken i Kärrtorp kunde börja på fredagen. När Svenska motståndsrörelsens egen film från händelsen spelade upp i rättssalen skrattade den åtalade nazistledaren Emil Hagberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Polis och åhörare utanför säkerhetssalen.
Polis och åhörare utanför säkerhetssalen.Foto: Urban Brådhe
För att komma in i säkerhetssalen behöver man gå igenom flygplatsliknande kontroller.
För att komma in i säkerhetssalen behöver man gå igenom flygplatsliknande kontroller.Foto: Urban Brådhe

Tre av de sju som står åtalade är ledande nazister, och bevakningen är hård. Förhandlingarna skulle ha börjat klockan 9 men fick skjutas fram 20 minuter på grund av de rigorösa säkerhetskontrollerna.

Polisen sökte på fredagsmorgonen med bombhundar i byggnaden. Tillsammans med tingsrättens säkerhetspersonal har man tidigare bedömt att det kan finnas en hotbild men vad den består av vill polisen inte kommentera. På plats fanns även en grupp mörkklädda personer som av säkerhetsskäl inte släpptes in i den ordinarie åhörarsalen.

– Eftersom det var rätt oroligt i Kärrtorp måste vi vara beredda på att det uppstår oroligheter här också, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen, men betonar att det inte finns några konkreta hot.

LÄS MER
Åtalade för nazistattacken i Kärrtorp inför rätta

Klockan 09.30 kunde förhandlingarna börja.

Emil Hagberg, ledare för nynazistiska Svenska motståndsrörelsen, pekas ut som personen som gett order på plats vid attacken i Kärrtorp, där nazister attackerade en demonstration mot rasism. Han står åtalad för bland annat våldsamt upplopp. Nazistledaren hade vattenkammat hår och bar rutig skjorta, jeans och en ljus tröja när han tog plats i rättssalen.  Han var samlad och lugn. Tillsammans med ytterligare två personer har han suttit häktad sedan de greps i samband med attacken i Kärrtorp den 15 december förra året. De övriga åtalade, som är i åldrarna 15-24, bar krag-tröjor och skjortor och hade kort snaggat hår.

Enligt kammaråklagare Tove Kullberg befann de sig alla i Kärrtorp den aktuella dagen för att attackera den fredliga demonstrationen mot rasism.

Hon åberopar bland annat den sms-trafik som säkrats där de misstänkta deltagarna uppmanats att beväpna sig och mötas upp inför attacken. Under förmiddagens förhandling visades även filmer upp från attacken.

I en film som SMR själva filmat syns hur de svartklädda och beväpnade med påkar och sköldar närmar sig Kärrtorps centrum. De tänder bengaler och skriker ”hell seger” och ”döda den röda” och kastar sedan bengalerna mot folksamlingen.

Filmen visar sedan hur de kastar glasflaskor mot demonstrationen och avlossar knallskott. När Emil Hagberg i rätten ser kaoset bryta ut bakar han en snus och skrattar för sig själv.

Filmen som SMR själva filmat utgör nu en del av åklagarens viktigaste bevisning. Där syns flera av de nu åtalade omaskerade.

Samtliga åtalade medger att de var på platsen men förnekar brott.

– Han vidgår att han varit på platsen, men inte har deltagit i något våldsamt upplopp, säger Thomas Weilander, Emil Hagbergs advokat, till TT utanför domstolen.

Enligt Weilander är det ingen hemlighet att hans klient är "nästeschef" inom SMR i Stockholms. Däremot nekar han till att han varit anförare av upploppet, vilket åklagaren påstår.

– Bara för att han är högst i rang på platsen behöver det inte vara han som styr och ställer, alltså den som har operativt ansvar vid en sådan här aktion, säger Weilander.

LÄS ÄVEN: Röster från antirasismdemonstrationen i Kärrtorp: ”Man blir gråtfärdig” Under rättegången ska även en expert vittna om Svenska motståndsrörelsens utbredning i Sverige.

– Det har, anser jag, värde för målet, säger kammaråklagare Tove Kullberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro