ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazister "kamptränade" i skolans idrottshall

Hugo Ewald · 11 Feb 2016
Uppdaterad 11 Feb 2016

Foto: Skärmdump/Nordfront


Sedan mars 2015 har den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen använt idrottshallen i en skola i Sundsvall. Avslöjandet kommer från Sundsvalls tidning som känt igen lokalen från organisationens webbsida Nordfront.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen har sedan mars förra året tränat i idrottshallen på en skola utanför Sundsvall. Det kan Sundsvalls tidning (ST) avslöja. Organisationen ska ha lagt upp bilder från sina träningssessioner på sin webbsida och ST har på så sätt kunna koppla samman bilderna med skolans idrottshall.

Enligt ST ska det ha gått till så att en privatperson hyrt lokalen, vilket görs via uthyrningsbyrån på Sundsvalls kommun. ► LÄS MER: Nazister i våldsamt upplopp i Stockholm: "De rusade mot polisen"

Enligt skolans rektor går Svenska motståndsrörelsen emot allt skolan står för och skolan vill skapa en positiv atmosfär för skolans elever vårdnadshavare och personal.

– Det här kommer som en chock, säger hon till ST. 

Skolområdeschefen och skoldirektören informerades under torsdagen. Enligt ST är skolområdet sedan tidigare medvetna om att Nordfront agerat i området då de delat ut flygblad på Alnö och i Sundsvall vid tre tillfällen i samband med årsskiftet.

Kampträning innebär enligt Svenska motståndsrörelsen webbsida bland annat fotboll, touch-rugby, brottning och boxning.

Svenska motståndsrörelsen bedöms av Säkerhetspolisen (Säpo) som den nazistgrupp som är det största hotet mot Sveriges säkerhet. Enligt Säpo är organisationen en vars målsättning är "att genom revolution etablera ett nationellt och totalitärt styre."

Artikeln där träningen beskrivs är i skrivande stund borttagen från Nordfront, men Metro har kunnat komma åt en arkiverad version. Metro har sökt skolans rektor.► LÄS MER: Nazister genomförde aktion på skola

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro