ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazister knivhögg förbipasserande man i magen

Karolina Skoglund · 22 Apr 2014
Uppdaterad 23 Apr 2014

I kvällens Uppdrag granskning” avslöjas att medlemmar ur nazistiska SMR, bara en vecka innan de attackerade demonstrationen i Kärrtorp, helt oprovocerat nästan dödade Fidel Ogu när han var på väg hem från tunnelbanan.

klar

Artikellänk är kopierad

Fidel Ogu blev helt oprovocerat knivhuggen av nazister i Hökarängen.
Fidel Ogu blev helt oprovocerat knivhuggen av nazister i Hökarängen.Foto: Uppdrag Granskning / TT

Den 7 december 2013, strax innan klockan 03 på natten, var Fidel Ogu från Nigeria på väg hem till en vän. På väg från tunnelbanan i Hökarängen hörde han någon säga ”tjena”.

– Då stannade jag. Jag ville höra vad de försökte säga. De kanske ville ha hjälp med något. Så jag tog ut hörlurarna ur öronen, säger Fidel Ogu i ”Uppdrag granskning”.

Det han inte förstod då var att han stannat vid fyra nazister som hade för avsikt att skada honom. Kanske till och med döda honom. För plötsligt knivhögg de honom i magen.

– Jag sprang så snabbt jag kunde. De jagade mig. De ville hugga mig mer. Jag blödde så mycket, och jag blev kall, jag kunde inte andas.

Flera vittnen på plats hjälpte den skadade Fidel Ogu. Väl på sjukhuset fick han höra att han skulle vara glad för att han lever. Så allvarligt skadad var han.

– Jag tänker på det varje dag. Varför stannade de just mig? Är det något jag gjort? Jag önskar att de bara kunde säga varför.

Övervakningskamerorna från perrongen, som ”Uppdrag granskning” tagit del av, gör motivet tydligare. Bara en kort stund innan de knivhögg Fidel Ogu hade nazisterna hoppat av tåget och anfallit en annan man. Efter ord som ”vi ska döda dig, negerjävel” hade de börjat slå på honom. Men mannen lyckades springa därifrån. En kort stund senare passerade Fidel Ogu – som fick bli hans ersättare.

LÄS ÄVEN: Svenska nazister mer aggressiva och aktiva än tidigare

Tre av de fyra nazisterna som befann sig vid Hökarängen under den natten är med i SMR, Svenska motståndsrörelsen. Det konstaterades av polisen i samband med att de greps i Kärrtorp veckan därpå. Den fjärde har inte kunnat identifieras. Då det inte kunnat gå att bevisa vem av de fyra männen som högg Fidel Ogu i magen går alla fria. 

LÄS ÄVEN: Misshandlades på öppen gata – ”Polisen förhörde aldrig nazisterna”

"Uppdrag granskning" visas klockan 20 i kväll på SVT. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro