ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazister tog på sig attack

Petter Sundsten · 28 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Visst känner man sig skärrad efter en sådan här upplevelse. Vi kommer absolut inte att dra ner på vår verksamhet men vi kommer att se över säkerheten, säger Seluah Alsaati, Stockholmsordförande för Ung vänster. Hon skadades i attacken som en nazistgrupp gjorde mot deras fest.

– Visst känner man sig skärrad efter en sådan här upplevelse. Vi kommer absolut inte att dra ner på vår verksamhet men vi kommer att se över säkerheten, säger Seluah Alsaati, Stockholmsordförande för Ung vänster. Hon skadades i attacken som en nazistgrupp gjorde mot deras fest. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

HOT. En nazistgrupp tar nu på sig ansvaret för konsertattacken på Ung vänsters fest i lördags. Dessutom hotar de med ytterligare våldsattacker.

– Flera kan komma att följa, skriver en anonym företrädare på en högerextrem hemsida.Attacken inträffade natten till söndagen under en fest i Farsta arrangerad av Ung vänster. Mitt under konserten stormade 15 till 20 svartklädda personer in i festlokalen.

Ett tiotal festdeltagare misshandlades. Bland andra blev en 18-åring slagen medvetslös av en flaska i huvudet.

– Det var väldigt skrämmande, säger Seluah Alsaati, Stockholmsordförande för Ung vänster, som var en av dem som fick föras till sjukhus.

På en högerextrem hemsida tar ett antal personer på sig ansvaret för attacken. De skriver på hemsidan att attacken var en hämnd på den vänsterextrema rörelsen Afa – antifascistisk aktion, som har gjort sig känd för att använda våldsmetoder mot högerextrema grupper.

Enligt inlägget fanns personer från den vänsterautonoma rörelsen på festen. Hemsidans talesperson Pär Öberg säger till Metro:– Är man på en antirasistisk konsert har man tagit en svenskfientlig ställning.

Daniel Poohl är chefredaktör på den antirasistiska tidningen Expo. Han är övertygad om att det är den här gruppen som utfört attacken.

– Det är garanterat de här personerna. De tar aldrig på sig något de inte gjort, säger han.Helgens attack kunde slutat mycket värre, enligt Daniel Poohl.

– Det här våldet har pågått under flera år och det är bara lyckliga omständigheter att ingen har dött.

Till helgen kommer Ung vänster att arrangera en manifestation i  Farsta där bland annat den avbrutna konserten med bandet Kungers ska avslutas.– Vi kommer inte att låta oss tystas, säger Seluah Alsaati, förbundsordförande.Polisen hade i går ingen gripen för attacken, som rubriceras som grov misshandel och skadegörelse.

Natten till söndagen inträffade attacken under en fest på Farsta fritidsgård arrangerad av Ung vänster. Mitt under konserten stormade 15 till 20 svartklädda personer in i festlokalen.
Natten till söndagen inträffade attacken under en fest på Farsta fritidsgård arrangerad av Ung vänster. Mitt under konserten stormade 15 till 20 svartklädda personer in i festlokalen.

Fyra attacker under sommaren

Överfallen i sitt hem I augusti 2007 blir en kvinnlig sambo till Sverigdemokraternas ungdomsordförande överfallen i sitt hem. Enligt Sverigedemokraterna var attacken politisk och anklagade vänsterextrema grupper.Slåss och kastar flaskorI juli 2007 uppstår bråk mellan Afaaktivister och nazister på Medborgarplatsen i Stockholm. De två grupperna slåss och kasta flaskor på varandra.Slåss med påkar och järnrör I juni 2007 i centrala Göteborg drabbade höger- och vänsterextremister samman. De inblandade var beväpnade med påkar och järnrör och omkring 20 personer var inblandade.Attack mot domstolschef Afa attackerade Migrationsdomstolens chef i hans rum utanför Göteborg som en protest mot utvisning av irakier, skrev slagord på husväggen och lämnade en yxa utanför dörren.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro