ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazisternas mytomspunna "guldtåg" kan snart se dagsljus – efter 70 år

Joel Linde · 9 Nov 2015
Uppdaterad 9 Nov 2015

Foto: Alamy


I augusti kom de första rapporterna om att Nazisternas mytomspunna "guldtåg" hade hittats i hemliga tunnlar i sydvästra Polen. Efter mycket kartläggning förbereder sig nu myndigheterna för att börja gräva fram det.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingenjörer förbereder nu arbetet med att gräva fram vad som tros kunna vara det mytomspunna ”guldtåget” som gömdes av Hitlers armé i samband med att kriget var på väg att ta slut.

I augusti kom de första rapporterna om att tåget kunde ha funnits i Walbrzych i sydvästra Polen. Det armerade tåget sägs kunna innehålla allt från vapen, konst, och så en massa guld, så klart.

Piotr Koper, 44, är byggnadsarbetare, men också skattjägare. Det är han, som tillsammans med en annan skattjägare, påstår sig ha funnit tåget med hjälp av radarutrustning som har fått utslag genom marken i det som kallas för Projekt riese.

►LÄS MER: Minister rätt övertygad om guldtåget

– För fyra år sedan fick vi information av ett vittne som var i Walbrzych vid tiden då tåget försvann i april 1945. Radarteknologi har blivit prisvärt nu så vi kunde kontrollera informationen, säger han till The guardian.

Projekt riese är ett nätverk av tunnlar och kammare som grävdes fram under Ugglebergen av runt 30 000 fångar från koncentrationslägren, och vissa tror att upp till tre tåg lastade med skatter kan finnas gömda i området.

– Nazisterna grävde ut järnvägsbanken, skapade en förgrening och lade spår för att leda av tåget åt sidan. Sedan parkerade de tåget, som är 90 meter långt, tog bort spåren och lade tillbaka jorden, säger Piotr Koper.

►LÄS MER: Ny skepsis om guldtåget

I egenskap av den som funnit tåget har Piotr ansökt om hittelön på motsvarande 10 procent av det eventuella värdet i tåget för allt arbete och sina egna utgifter. Men även andra i det fattiga polska området har redan börjat känna av ett lyft efter nyheten om att ”guldtåget” eventuellt låg begravt där. Det finns redan en biltvätt och bilhandel med orden ”Gold train” före, och alla de klassiska souvenirerna finns för äventyrslystna besökare att frossa i.

– Jag är ingen Indiana Jones, men mina kollegor i resten av Polen kallar mig för guld-guvernören, säger distriktets guvernör, Jacek Cichura.

Hittills är det mycket som är oklart kring tunnlarna och de påstådda skatterna, men tusentals meter av systemet är redan utforskade, och arbetet lär fortsätta med ökat intresse.

►LÄS MER: Här säljer svenska auktionsfirman nazisternas krigsmedaljer

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro