ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazisternas "perfekta ariska barn" var jude

· 3 Jul 2014
Uppdaterad 3 Jul 2014

När Hessy Taft var sex månader gammal vann bilden på henne en tävling som gick ut på att hitta det "perfekta ariska barnet" till en propagandakampanj. 1935 publicerades så bilden på henne på framsidan av propagandatidningen Sonne ins Haus. Men vad nazisterna inte visste var att Hessy Taft är judisk, liksom hela hennes familj.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag kan skratta åt det nu, men om nazisterna hade vetat om vår hemlighet hade jag inte levt i dag, säger den nu 80-åriga professorn Hessy Taft till tidningen The Telegraph.

LÄS MER: Nazister slog till mot fel hus i tidningsaktion

Att hon hamnade på omslaget var dock ingen slump. 1935 bodde Jacob och Pauline Levinson i Berlin för att slå sig fram som klassiska musiker. De hade flyttat dit från Lettland men hamnade mitt i nazisternas maktövertagande. Vid tidpunkten då fotografiet togs märkte staden av en ständig ökning av attacker mot judiska invånare. Jacob förlorade sitt jobb på grund av sin religion. 

Sådan var stämningen när mamma Pauline Levinson tog sin sex månader gamla dotter till en känd Berlinfotograf för att ta ett porträtt. En kort tid senare upptäckte hon till sig förskräckelse att bilden på dottern hade hamnat på första sidan på den nazistiska tidningen. Hon rusade tillbaka till fotografen och ventilerade sin skräck över att bli uthängda som judar. Men fotografen Hans Ballin var iskall. Han hade skickat in bilden till tävlingen för att "visa hur löjeväckande nazisternas åsikter är", som han förklarade det. Och bilden på den lilla judiska flickan vann - utan att nazisterna någonsin förstod hennes ursprung. Den ska till och med ha valts av självaste Joseph Goebbels, nazisternas propagandaminister.

LÄS MER: Sveriges största nazistsymbol – mitt i skärgårdsidyllen

Bilden publicerades även på populära vykort i propagandasyfte och föräldrarna höll den nu vida igenkända Hessy hemma, av rädsla för frågor om hennes identitet. Och när pappa Jacob blev gripen av Gestapo 1938 flydde familjen landet. 

I dag är Hessy Taft 80 år gammal. Hon ör professor i kemi i New York och har skänkt en kopia av magasinet Sonne ins Haus till förintelsemuseet Yad Vashem i Israel.

– Jag känner att jag har fått revansch. Och det är tillfredsställande, säger hon.

LÄS MER: Så lever nazisterna barnbarn

Hessy Taft hamnade som bebis på omslaget till nazisternas propagandatidning Sonne ins Haus. Men de visste aldrig att hon var jude.
Hessy Taft hamnade som bebis på omslaget till nazisternas propagandatidning Sonne ins Haus. Men de visste aldrig att hon var jude.Foto: Yad Vashem
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro