ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazistflaggor hissade runt om i landet – flera gripna

David Peterson · 20 Apr 2019
Uppdaterad 20 Apr 2019
Polisen har upprättat anmälningar om hets mot folkgrupp.

Polisen har upprättat anmälningar om hets mot folkgrupp. Foto: TT


Natten till lördagen hissades nazistflaggor på flera platser runt om i Sverige. Polisen har även beslagtagit banderoller och bland annat gripit en man som spraymålat en nazistsymbol. Händelserna har kopplats samman med Adolf Hitlers födelsedag.

klar

Artikellänk är kopierad

Under natten dök nazistsymboler upp på flera platser runt om i Sverige. Vid en matbutik i Kävlinge i Skåne hade en flagga med ett hakkors hissats upp. I trakterna kring Linköping och Norrköping hade någon hängt upp banderoller med nazistsymboler över flera vägar och i Umeå greps en man under natten efter att han sprejat nazistiska budskap på en vägg.

Hets mot folkgrupp

Enligt polisen i Umeå har händelsen där troligtvis en koppling till att det i dag, den 20 april, är 130 år sedan nazistledaren Adolf Hitler föddes.

– Det kan finnas ett samband. Det finns ju vissa grupperingar som ser det här som en bemärkelsedag, säger Jari Kiemunkki, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Umeå, till Västerbottens Kuriren.

Brottet betecknas både som skadegörelse och hets mot folkgrupp.

Greps med kniv

Även i Malmö har en man gripits med banderoller från en känd nazistisk organisation, skriver Skånska Dagbladet. Mannen, som är i 30-årsålder, greps med en kniv och ska även ha haft flera banderoller med nazistiska budskap i sin bil.

Även kring händelserna i Norrköping och Linköping har polisen upprättat anmälningar om hets mot folkgrupp, skriver polisen på sin hemsida. Det finns i nuläget ingen misstänkt för brotten. Banderollerna har beslagtagits av polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro