ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazistlarmen från Almedalen: Får NMR precis som de vill?

Anton Gustafsson · 3 Jul 2019
Uppdaterad 4 Jul 2019

Nazistiska nordiska motståndsrörelsen höll flera möten under Almedalen 2018. Foto: TT


Frågan om hur man ska hantera nazistiska nordiska motståndsrörelsen är svår. Många menar att de får alldeles för mycket uppmärksamhet i media medan andra tycker att man bör bevaka nazisterna noga.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Nazistiska nordiska motståndsrörelsen har återigen skapat tumult – och rubriker – i Almedalen.

Var: Visby.

När: Under den pågående Almedalsveckan.

Vilka: Medlemmar i NMR som rest till Gotland. Men det hela handlar också om media som bevakar dem.

Hur: Ett antal medlemmar i NMR blockerade ingången till en fotoutställning om förintelsen, vilket genererade en pushnotis från bland annat Expressen.

Varför: NMR vill genom sitt agerande, av allt att döma, växa och få mer inflytande i den svenska samhällsdebatten.

För tredje året i rad har nazistiska nordiska motståndsrörelsen fått stor medial uppmärksamhet på Almedalen. Tidigare i år arrangerade organisationen ett uppmärksammat första maj-tåg i Ludvika och Kungälv och deras vara eller icke vara på Bokmässan är en ständig debatt.

Poohl och Poirier Martinsson ifrågasätter om alla rubriker om NMR verkligen har nyhetsvärde.
LÄS MER
Efter stora försäljningsrekordet – så blir prisutvecklingen på din bostad

Men trots de många offentliga framträdandena och mediebevakningen fick NMR knappt 2000 röster i det senaste valet och därmed inte en enda plats i någon svensk kommun.

Det är ungefär hälften så mycket som betydligt mindre kända Djurens parti eller Kristna värdepartiet.

”Finns goda skäl att rapportera”

Så hur rättfärdigar media den oproportionerligt stora uppmärksamheten en så liten och marginaliserad grupp får?

Daniel Poohl är chefredaktör och vd på tidskriften Expo. Han har ägnat över tio år åt att bevaka högerextremismen i Sverige.

– Väldigt många av de som ställs inför NMR i vardagen har frågor och undrar vilka de är och om man behöver vara rädd för dem. Därför finns det många goda skäl att rapportera och diskutera om de här grupperna, säger han.

Daniel Poohl har ägnat över tio år till att bevaka högerextrema grupper i Sverige. Foto: TT

Att man skulle rapportera lite om NMR bara för att de har relativt få anhängare håller Daniel Poohl inte med om.

– Jag köper inte logiken att ju mindre man är desto mindre uppmärksamhet ska man få. Då skulle vi i princip inte skriva någonting om jihadistsympatisörer i Sverige. Man skulle nog kunna konstatera att antalet IS-resenärer inte heller motsvarar den medieuppmärksamhet de har fått. Det är trots allt också en marginaliserad och liten politisk miljö i Sverige som ändå får exceptionellt mycket medieuppmärksamhet. Och det beror på den logik som finns runt omkring den gruppen, som går ut på att de skapar rädsla och oro.

”Går inte att tysta ihjäl någon som skriker”

Många som menar att NMR får för mycket uppmärksamhet i media menar att vi istället borde tysta ihjäl dem. Resonemanget är att om ingen lyssnar kommer de till slut att ge upp.

– Det går inte att tysta ihjäl någon som står och skriker. Det är på grund av att de tar plats som människor undrar hur man ska förhålla sig till dem. Precis som jihadisterna är nazisterna få, men vi vill förstå fenomenet och det oroar oss, säger Daniel Poohl.

LÄS MER
Experten om Polens HBTQ-attack: Ikea slagträ i politisk kampanj

Även han erkänner dock att bevakningen av NMR ibland går till överdrift. Media tenderar att se vad som klickas snarare än vad som faktiskt har nyhetsvärde. Men Poohl menar också att media har ett ansvar mot människor att informera om vad nazisterna är och vad de vill.

– De delar ut flygblad där det står att Sverige är en diktatur och att vår yttrandefrihet är hotad i grunden. Många slänger det eftersom de fattar direkt vad det är för skitsnack, men en del funderar kanske om det som sägs stämmer. Om journalistiken då är tyst tycker jag att man har svikit sitt uppdrag.

Media följer nordiska motståndsrörelsens agenda

Roland Poirier Martinsson är en konservativ filosof, debattör och författare. Han menar att problemet med nazisterna i Sverige överdrivs i Sverige.

– Ofta framställs nazisterna som ett politiskt problem och ett hot mot demokratin i Sverige, men det tror jag vi är väldigt långt ifrån. Det är en alldeles för liten och marginaliserad grupp för att de ska få något slags inflytande och påverka Sverige på ett nationellt plan. Dock så vet jag att de kan vara våldsamma och hotfulla mot enskilda personer. Jag har själv blivit hotad till livet av en liknande grupp, säger han.

Roland Poirier Martinsson tycker att vi har ett större problem med nazister i Sverige än i till exempel USA. Men även i Sverige är antalet aktiva nazister så litet att de inte utgör något hot mot demokratin. Foto: Pressbild

Gör media och politiker nazisterna en tjänst när de ger dem så mycket uppmärksamhet?

– Jag skulle inte använda ordet tjänst då det ligger någon slags intention bakom det. Däremot reagerar media precis så som NMR och liknande grupper hoppas att de ska. De blir nog väldigt glada när media målar upp dem som ett hot mot demokratin, det följer deras agenda precis, säger Poirier Martinsson.

Hur ska man då hantera NMR och liknande grupper?

– Man måste vara pragmatisk och ta det från fall till fall. Det kan inte bli så att det blir en förstasidesnyhet så fort det står 50 nazister i Säffle och skriker. Men när de börjar ta sig in på Almedalen är det en helt annan arena, och då blir det motiverat att bevaka dem.

Roland Poirier Martinsson ställer sig också frågan om media har hjälpt till att blåsa upp rädslan för NMR och liknande grupper.

– Frågan här är vad som är hönan och vad som är ägget. Fanns det en undantryckt och starkt intresse hos människor om vad de här fåtalet nazisterna höll på med som var underrapporterat av media? Eller var det så att media blåste upp intresset för den här typen av grupperingar?

LÄS MER
Imamer överklagar terrorutvisningar – så säger Säpos egen lag
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro