ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazistledare åtalas för attacken i Kärrtorp

Clarence Frenker · 17 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014

Sju personer åtalades i dag för inblandning i nazistattacken i Kärrtorp. De misstänks alla ha kastat de flaskor, stenar och knallskott som haglade mot barnfamiljer och boende som demonstrerade på platsen. En av de åtalade är en av Svenska motståndsrörelsens ledare Emil Hagberg, 29, som tillsammans med ytterligare två nu uppges vara huvudpersoner bakom planeringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emil Hagberg, 29,uppges tillsammans med två andra personer vara huvudperson bakom nazistattacken.
Emil Hagberg, 29,uppges tillsammans med två andra personer vara huvudperson bakom nazistattacken.Foto: TT Bild

Det som var tänkt att vara en fredlig demonstration mot främlingsfientlighet i Kärrtorp den 15 december slutade i kaos.

Ett 30-tal personer med kopplingar till den svenska naziströrelsen gick plötsligt till attack mot folksamlingen på torget.

I dag åtalas sju personer i Södertörns tingsrätt för att ha deltagit i nazistdådet.

De ska enligt den stämningsansökan som lämnats in ha ”rört sig mot poliserna och demonstrationen, kastat flaskor, haft påkar och sköldar samt kastat sten och knallskott” mot de barnfamiljer och boende som befann sig på platsen.

En av de åtalade är Emil Hagberg, 29, ledare inom Svenska motståndsrörelsen, SMR, som tillsammans med de övriga nu åtalas för våldsamt upplopp.

”Hagberg har, beväpnad med påk och sköld, delvis stått i främsta ledet och vinkat till sig personer i sin grupp samt gått till angrepp mot personer i demonstrationen samt poliser som stått emellan bl.a. genom att kasta en flaska”, står det i stämningsansökan.

Emil Hagberg ska tillsammans med ytterligare två personer – båda 24 år – ha haft centrala roller i planeringen av attacken. Bland annat ska han ha gett instruktioner på plats.

De två andra utpekade nyckelfigurerna bedöms även vara anstiftare då de redan den 12 december skickat ut meddelanden till andra personer i gruppen och uppmanat dem att komma till den utannonserade demonstrationen.

Alla tre är fortsatt häktade.

Totalt ett 30-tal personer med kopplingar till den svenska naziströrelsen har varit misstänkta för inblandning.

Enligt kammaråklagare Tove kullberg kommer fler åtala att väckas:

– Förundersökningen pågår fortfarande mot de övriga som var anhållna initialt. De är inte avskrivna från utredningen, säger hon.

En av de utpekade huvudaktörerna åtalas även för ringa vapenbrott och brott mot vapenlagen för att ha innehaft fyra pepparspray, en tårgasspray och tre stycken patroner.

En annan åtalas även för hets mot folkgrupp och brott mot vapenlagen. Mannen ska bland annat gjort Hitlerhälsning och skrikit ”Adolf Hitler” i samband med attacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro